Cotidianul britanic Financial Times tratează în paginile sale situația „critică” în care se află România, unde „mai puțin de o treime din populație este vaccinată”. Țara noastră este descrisă drept „inima” noului focar Covid care acaparează Europa de Est și Balcanii. „Rata mortalității înregistrate până pe 20 octombrie este de 19 decese la un milion de locuitori, cea mai mare pe plan mondial, înaintea celor înregistrate de vecinii bulgari și moldoveni”, scriu jurnaliștii londonezi.
„Ambulanțele formează cozi în fața unităților de primiri urgențe, spitalele nu mai au paturi libere, morgile sunt supraaglomerate, iar medicii devin exasperați și obosiți. Majoritatea bolnavilor sunt nevaccinați, unii mor înainte de a putea fi consultați” – descrie Financial Times.
Citat de publicația britanică, Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din București, spune că „situația este critică”. „Suntem frustrați, oamenii refuză să fie vaccinați. Chiar și după ce îi atenționăm că există riscul de a dezvolta forme severe de Covid refuză”.
„Oamenii nu au încredere în autorități. Nimănui nu-i pasă de reguli”, spune medicul Octavian Jurma pentru Financial Times.
Corupția și instabilitatea politică contribuie la proasta gestionare a situației. „Andrei Baciu, coordonatorul crizei Covid din România, neagă faptul că este vina implicațiilor politice”, scriu britanicii.
Numărul cazurilor și rata mortalității vor mai crește în România, până să înceapă declinul cifrelor epidemice, spun experții în sănătate.
Contactat de Financial Times, directorul spitalului bucureștean Matei Balș, Adrian Marinescu, spune că numărul cazurilor noi de Covid este probabil subestimat, deoarece se efectuează puține teste. „El estimează că cifra reală este de aproximativ 70-80.000 pe zi, sau aproape unu din 250 de români”.
Sursa: Financial Times