Femeile, tinerii și persoanele cu statut socioeconomic scăzut sunt cele mai afectate de anxietate și depresie, în contextul Covid-19
Ceea ce lasă pandemia în urmă pare că este mult mai grav decât virusul în sine. Unul din trei adulți se confruntă cu anxietate și depresie legate de COVID-19, arată un nou studiu. Constatarea este valabilă în special pentru femei, tineri și pentru cei cu statut socioeconomic mai scăzut, relatează cercetătorii.
COVID-19 continuă să prezinte amenințări grave pentru sănătatea publică la nivel mondial, iar intervențiile precum blocarea, carantina și distanțarea socială au un impact negativ asupra bunăstării mintale.
„Înțelegerea acestor factori este crucială pentru proiectarea programelor preventive și a planificării resurselor pentru sănătatea mintală în timpul epidemiei COVID-19”, spune autorul principal Tazeen Jafar, profesor în cadrul Programului de cercetare a serviciilor și sistemelor de sănătate de la Duke-NUS, care a condus studiul. Acești factori ar putea fi utilizați pentru a identifica grupurile care prezintă risc crescut de a dezvolta afecțiuni psihologice, astfel încât să li se poată oferi ajutor de urgență.
Studiul a fost publicat în PLOS ONE, iar cercetătorii au efectuat o meta-analiză a 68 de studii efectuate în timpul pandemiei, care au inclus 288.830 de participanți din 19 țări, pentru a evalua factorii de risc asociați cu anxietatea și depresia.
Descoperirea că femeile sunt mai susceptibile de a suferi psihic decât bărbații este în concordanță cu alte studii globale care au demonstrat că anxietatea și depresia sunt mai frecvente la femei.
Adulții tineri, în vârstă de 35 de ani sau mai puțin, au fost mai predispuși la depresii decât cei cu vârsta peste 35 de ani. Deși motivele sunt neclare, studiile anterioare au sugerat că s-ar putea datora accesului mai mare al tinerilor la informațiile despre Covid-19, prin canalele mass-media. Studiul confirmă, de asemenea, că expunerea îndelungată la știri despre Covid a fost asociată cu șanse mai mari de anxietate și depresie.
Alți factori asociați cu suferința psihologică – traiul în zonele rurale, educație precară, venituri mai mici sau șomaj.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook