În timp ce Comitetul Olimpic Japonez încearcă prin toate mijloacele să organizeze ediția din 2021, președintele său a făcut o remarcă curioasă miercuri, 3 februarie. Obosit să mai piardă timpul în ședinte, el dă vina pe femei, al căror discursuri ar trebui să fie limitate.
Yoshirō Mori este un bărbat grăbit. Pentru președintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice și, de altfel, fostul premier japonez, timpul este prețios. Este motivul pentru care și-a exprimat părerea cu privire la lentoarea discuțiilor. În mijlocul unei ședințe extraordinare a consiliului de administrație al Comitetului Olimpic Japonez (JOC), el a considerat că timpul de vorbire al femeilor, precum și numărul acestora, ar trebui reglementate pentru a scurta ședințele.
„Ședințele consiliului de administrație necesită mult timp dacă sunt prezente multe femei”, a spus fostul prim-ministru într-o ședință deschisă presei. „Femeile au un puternic simț al competiției. Dacă una dintre ele ridică mâna și spune ceva, celelalte se simt obligate să spună și ele ceva”.
Din cei 25 de membri ai CJO, doar 5 femei sunt prezente. Totuși, Yoshirō Mori spune că trebuie „să fie scurtat timpul de vorbire, altfel va fi dificil să terminăm”. El susține că femeile devin „enervante” și „vorbesc prea mult”. O declarație care stârnește polemici, în timp ce organismul olimpic dorește să stabilească un prag de 40% femei în consiliul de administrație.
Deși există numeroase voci care îi cer demisia, Yoshirō Mori refuză să facă acest pas. „Nu am luat în calcul demisia. Am muncit din greu și mi-am adus aportul în ultimii șapte ani. Nu mă voi retrage”.
„Declarația pe care am făcut-o a fost deplasată [..] Regret profund. Îmi retrag cuvintele și vreau să-mi cer scuze pentru eventualele neplăceri create”.
Țara Sexismului-Răsare
În Japonia, nu există nimic excepțional în acest tip de remarcă. Societatea japoneză, extrem de codificată și tradițională, se află pe locul 121 din 153 într-un raport publicat de Forumul Economic Mondial privind inegalitățile de gen.