FDA spune că poate publica dosarul de aprobare a vaccinului Pfizer până în 2097. „Vom fi toți morți până atunci”, acuză reclamanții
În fața unui judecător federal din Fort Worth, Texas, Administrația pentru Medicamente (FDA) din Statele Unite a acceptat să facă publice 12.000 de pagini care conțin date pe care s-a bazat pentru a autoriza vaccinul Pfizer/BioNTech, până la sfârșitul lunii ianuarie. La prima vedere, pare mult material.
Cu excepția faptului că un grup de oameni de știință și medici, care au dat în judecată agenția în temeiul Legii privind libertatea de informare (FOIA), solicită aproximativ 400.000 de pagini suplimentare cu informații despre aprobarea vaccinului. Conform programului propus de FDA – agenția se angajează să publice „un minim” de 500 de pagini pe lună după tranșa inițială – întregul material ar putea să nu fie făcut public mai devreme de anul 2097.
Sau, așa cum spune avocatul Aaron Siri de la Siri & Glimstad – care reprezintă reclamanții Public Health and Medical Professionals for Transparency – în actele de judecată, ritmul este „atât de lent încât documentele nu vor fi prezentate în totalitate până când aproape toți oamenii de știință, avocații și majoritatea americanilor care au primit produsul Pfizer vor fi murit de bătrânețe”.
FDA, care este reprezentată de avocați din cadrul Departamentului de Justiție (DOJ), nu contestă că este obligată să facă publice datele despre vaccin. Singura problemă cu care se confruntă este timpul.
108 zile vs. 76 de ani
Reclamanții estimează că, în conformitate cu termenul propus de agenție, ar putea dura până la 76 de ani pentru a procesa și elibera toate documentele și datele pe care le caută.
Reclamanții doresc toate informațiile în 108 zile – același interval de timp de care a avut nevoie FDA pentru a aproba vaccinul.
Un termen nerealist, deoarece materialul trebuie mai întâi revizuit pentru a se asigura, de exemplu, că nu sunt dezvăluite din greșeală informații personale ale participanților la studiile clinice sau secrete comerciale.
„Este important ca FDA să efectueze o analiză atentă, rând cu rând, cuvânt cu cuvânt, a tuturor înregistrărilor, înainte de a le oferi drept răspuns solicitării FOIA”, spune Suzann Burk, care conduce Divizia de divulgare a FDA și Managementul Supravegherii, într-o declarație depusă la instanță.
Ea estimează că o analiză atât de atentă durează opt minute pe pagină. În plus, biroul FDA care se ocupă de solicitările FOIA are doar 10 angajați și este, de asemenea, ocupat cu alte activități.
Agenția s-a mișcat mult mai repede în trecut
Deci este de înțeles că FDA are nevoie de mai mult timp pentru a publica toate documentele legate de vaccin. Dar 76 de ani?
Indicând proceduri anterioare, reclamanții argumentează că guvernul este capabil să se miște de cel puțin 20 de ori mai repede.
De exemplu, în Seife vs. FDA, ei spun că în 2020 agenția a fost de acord să producă o medie de 10.000 de pagini pe lună, pentru un total de 45.000 de pagini de material în aproximativ patru luni.
Reclamanții din acel caz căutau informații despre procesul de testare și aprobare a unui medicament care tratează o boală neuromusculară rară – înregistrările sunt „în mod substanțial asemănătoare cu cele în cauză”.
La fel, în Treatment Action Group vs. FDA, care privea aprobarea a două medicamente împotriva hepatitei C, agenția a produs 82.668 de pagini și 1.045 de fișiere electronice în aproximativ șapte luni, cu o rată medie de producție de 11.800 de pagini pe lună.
De ce nu poate FDA măcar să egaleze aceste performanțe?
DOJ susține că cererea nu justifică un tratament accelerat, „în special în lumina informațiilor abundente pe care FDA și alte agenții federale le-au făcut deja publice cu privire la vaccinul Pfizer”. De asemenea, DOJ susține că FDA „trebuie să gestioneze volumul de solicitări FOIA în mod egal și echitabil”.
Dar Siri, într-un comentariu trimis prin e-mail, a numit „distopic ca guvernul să ofere companiei Pfizer miliarde, să ordone americanilor să-i accepte produsul, să interzică americanilor să dea în judecată laboratorul pentru vătămare, dar totuși refuză să-i lase pe americani să vadă datele care stau la baza autorizării sale”.
Sursa: Reuters
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook