Facebook cenzurează un articol al British Medical Journal care critică studiile vaccinului anti-Covid de la Pfizer
Editorii unui jurnal medical evaluat de experți independenți solicită platformei Facebook să-și reevalueze procesele false de „verificare a datelor”, după ce jurnalul a fost cenzurat pentru publicarea unor informații legate de studiile vaccinului anti-Covid de la Pfizer.
Editorii British Medical Journal (BMJ), Fiona Godlee și Kamran Abbasi, au adresat o scrisoare CEO-ului Facebook, Mark Zuckerberg, prin intermediul căreia ridică „îngrijorări serioase” cu privire la sistemul de „verificare a datelor”.
Unul dintre articolele publicate de BMJ descrie „o serie de practici de cercetare din studiile clinice care au loc la Ventavia”, una dintre companiile care facilitează testarea vaccinului anti-Covid de la Pfizer, a fost blocat de Facebook și cenzurat cu etichete care direcționau cititorii către o „verificare a datelor” realizată de site-ul Lead Stories, care emite în mod obișnuit verificări false.
„Cei care încearcă să posteze articolul sunt avertizați de Facebook că postările persoanelor care distribuie în mod repetat „informații false” ar putea fi mutate mai jos în News Feed.
Considerăm că „verificarea datelor” efectuată de Lead Stories este inexactă, incompetentă și iresponsabilă.
Godlee și Abbasi susțin că Lead Stories a făcut tot posibilul pentru a ocoli orice acuzație directă. În plus, a etichetat în mod fals cunoscuta revistă medicală drept „blog de știri”.
„Verificarea faptelor: Jurnalul medical britanic NU a dezvăluit rapoarte privind defecte ale testelor vaccinului anti-Covid de la Pfizer”, se arată în titlu.
După cum notează editorii BMJ, Lead Stories a refuzat să facă orice modificări la verificarea falsă a datelor și, în schimb, a emis o contra-declarație care răspunde scrisorii. Lead Stories susține că BMJ nu le permite celor care verifică datele „să acceseze baza de date folosită pentru realizarea articolului.
„În loc să investești o parte din profiturile substanțiale ale Meta pentru a asigura acuratețea informațiilor medicale distribuite prin intermediul rețelelor sociale, se pare că ai delegat responsabilitatea unor oameni incompetenți în îndeplinirea acestei sarcini cruciale. Verificarea datelor este un element de bază al jurnalismului de calitate. Ceea ce s-a întâmplat în acest caz ar trebui să preocupe pe oricine apreciază și se bazează pe surse precum BMJ”, se arată în scrisoare.
Sursa: The Federalist
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook