Este cel mai mare studiu din lume, realizat la scara unui întreg oraș din statul São Paulo, Brazilia. Iar rezultatele, oferite de L’Express pe baza datelor oficiale publicate de Agencia Brasil – agenția oficială de știri a guvernului federal – sunt cel puțin satisfăcătoare. Denumit „Proiectul S”, studiul început pe 17 februarie în municipiul Serrana (45.000 de locuitori) „arată că, după ce 75% din populație a fost vaccinată cu ambele doze, virusul a putut fi ținut sub control și acest lucru poate fi reprodus în toată Brazilia”, spune João Doria, guvernatorul din São Paulo.
Mortalitatea, în scădere cu 95%
Scopul campaniei de vaccinare a fost de a evalua eficacitatea CoronaVac, vaccinul produs de laboratorul chinezesc Sinovac și Institutul brazilian Butantan.
Orașul Serrana a fost ales pentru că avea o rată ridicată de cazuri Covid-19, pe lângă faptul că este aproape de un centru universitar și are un spital regional. Orașul a fost împărțit în patru zone, vaccinate la o săptămână distanță.
Dintre cei 45.000 de locuitori ai orașului, 38% (cei cu vârsta sub 18 ani) nu au putut fi vaccinați din cauza lipsei studiilor clinice pentru această grupă de vârstă. Prin urmare, în cadrul „Proiectului S” au fost vaccinați numai adulți, sau 28.380 de persoane. Dintre aceștia, 97,7% au primit prima doză (27.722 persoane) și 95,7% au fost vaccinați complet (27.160 persoane).
A fost observată o reducere cu 95% a numărului de decese cauzate de Covid-19 la nivelul întregului oraș. Numărul cazurilor simptomatice a scăzut cu 80%. Numărul spitalizărilor a scăzut cu 86%.
Efecte adverse
În plus, studiul a măsurat frecvennța efectelor adverse. Potrivit lui Marcos Borges, directorul Spitalului de Stat Serrana, au fost observate 67 de evenimente adverse grave, dintre care niciunul nu a avut legătură cu vaccinul. Au fost raportate toate evenimentele adverse grave care au apărut după vaccinare, inclusiv accidentele de circulație.
4,4% din efectele adverse au fost observate după prima doză, dintre care doar 0,02% de „gradul III”, cum ar fi mialgia sau cefaleea. După cea de-a doua doză, s-au raportat 0,2% dintre reacțiile adverse, niciuna dintre acestea nefiind „de gradul trei”.
Între administrarea celor două doze au fost înregistrate 15 spitalizări și cinci decese la cei cu vârsta peste 60 de ani și 28 de spitalizări și două decese în rândul celor sub 60 de ani. S-au înregistrat două spitalizări și un deces la cei peste 60 de ani, precum și șase spitalizări la cei sub 60 de ani, în intervalul de până la 14 zile de la administrarea rapelului.
Scădere a cazurilor în rândul celor nevaccinați
Studiul pare să arate că vaccinarea protejează atât adulții vaccinați, cât și copiii și adolescenții care nu au primit vaccinul. Potrivit studiului, vaccinarea a generat un fel de „cordon imunitar” în jurul orașului.
„Reducerea cazurilor în rândul persoanelor nevaccinate indică o scădere a circulației virusului. Acest lucru reconfirmă relevanța vaccinării ca măsură de sănătate publică”, a spus Ricardo Palácios, director de cercetare clinică la Institutul Butantan. El adaugă: „La copii și adolescenți [care nu au fost vaccinați] există, de asemenea, o reducere a cazurilor. Acest lucru arată că nu ar fi necesar să vaccinăm copiii în prezent, pentru a permite reluarea activităților”.
Un alt rezultat: scăderea cazurilor la vârstnicii nevaccinați. „Efectul vaccinului este atât de puternic încât îi poate proteja chiar și pe cei nevaccinați, inclusiv persoanele în vârstă”, continuă Ricardo Palácios. „Când am terminat campania, nu au mai existat spitalizări sau decese printre cei vaccinați. În plus, numărul de cazuri nu a crescut în rândul celor nevaccinați, indiferent de grupa de vârstă. Acest lucru ne dă speranță și bucurie”.
Nu au apărut variante noi
Un alt element liniștitor: Ricardo Palácios remarcă faptul că vaccinarea în masă nu a provocat apariția de noi variante în oraș. „S-a dovedit că vaccinul este eficient împotriva variantei P.1 [cunoscută sub numele de „braziliană], care a apărut în Manaus și care predomină în regiune ”, spune directorul de cercetare clinică de la Institutul Butantan. „Există speranțe să controlăm pandemia, pe care oamenii trebuie să înceteze să o considere ca fiind o problemă individuală. Efortul colectiv de a ne vaccina și respectarea gesturilor de barieră ne va proteja”.
Datele din „Proiectul S” vor fi publicate în curând într-o revistă științifică, astfel încât să poată fi examinate de comunitatea științifică internațională. Un alt studiu similar este în desfășurare în orașul Botucatu, tot în statul São Paulo, cu vaccinul Oxford/AstraZeneca/Fiocruz.