„Nu putem înceta să trăim”. Invitat duminică seara pe platoul BFMTV, Eric Caumes, șeful departamentului de boli infecțioase de la spitalul Pitié-Salpêtrière, este îngrijorat de moralul oamenilor care suportă deja restricțiile de luni de zile pentru a limita răspândirea epidemiei Covid-19.
Amintind că, potrivit OMS, sănătatea este definită de „bunăstare generală”, atât fizică, cât și morală și spirituală, specialistul în boli infecțioase subliniază că această criza a sănătății este însoțită de o dezvoltare exponențială a tulburărilor depresive.
„Rata depresiei crește dramatic, a trecut de la 10% la sfârșitul lunii septembrie la 21% la începutul lunii noiembrie. S-a dublat în șase săptămâni”, își face griji Eric Caumes, care estimează că „pierderea locului de muncă sau sentimentul că ești cufundat în precaritate poate genera consecințe sociale și de sănătate dezastruoase”.
Optimist pentru sărbătorile de Crăciun
Întrebat despre redeschiderea lăcașurilor de cult și a întreprinderilor mici, medicul a subliniat că este în favoarea acestora, reamintind imperativul respectării gesturilor de prevenție, cum ar fi purtarea obligatorie a unei măști într-un spațiu închis și distanțarea fizică.
„Atât timp cât respecți purtarea unei măști și distanțarea fizică, aproape că poți face orice”, spune el. „Problema este atunci când scoți masca în locuri închise, acolo unde nici distanța față de ceilalți nu este respectată”.
Pentru sărbătorile de la sfârșitul anului, care se apropie, Caumes este „optimist” și consideră că „oamenii vor putea petrece vacanța cu familia, dar cu un număr restrâns de participanți”, fără a depăși 6-10 persoane, în timp ce sfătuiește persoanele fragile să păstreze masca, chiar și în compania rudelor, iar încăperile trebuie să fie bine aerisite.