Odată cu ieșirea din izolare, această măsură ar putea fi aplicată la intrarea în școli, întreprinderi sau magazine.
Termometrele care vor lua temperatura din zona frunții vor fi în scurt timp prezente în multe spații publice. Academia de Medicină din Franța, care a dezvăluit sâmbătă recomandările pentru reluarea cursurilor, i-a scutit pe elevi de la purtarea măștilor dar a recomandat să se ia temperatura la intrarea în școli.
Majoritatea locurilor deschise publicului – aeroporturi, firme sau universități – au adoptat deja această măsură sau se pregătesc pentru asta. La jumătatea lunii aprilie, orașul Cannes a impus controale de temperatură la intrarea în aproximativ douăzeci de supermarketuri.
„Dacă persoana are peste 38°C, magazinul se oferă să-i procure cele necesare și să le livreze. Clientul primește apoi o listă de medici pe care îi poate contacta și este obligat să se întoarcă acasă”, a explicat primarul. Filiala Toyota din Onnaing (Nord), prima fabrică de autovehicule din Franța care și-a reluat activitatea, ia temperatura angajaților, în timp ce compania Veolia a cumpărat 6000 de termometre pentru a testa 50.000 de angajați din Franța. În timp ce multe persoane infectate cu Covid-19 sunt asimptomatice, această măsură poate fi eficientă?
„Este mai bine decât nimic, în lipsă de altceva. Febra se numără printre simptomele Covid-19, chiar dacă nu este întotdeauna prezentă. Cum există și persoane cu stări febrile care nu sunt infectate ”, explică un medic. „Sunt utile toate mijloacele care permit identificarea purtătorilor de virus”, specifică Antoine Flahault, profesor de sănătate publică la universitatea din Geneva. Măsurarea temperaturii necesită confirmare, dar este o selecție inițială ușor de efectuat la intrarea în locuri deschise publicului. Singapore a făcut acest lucru cu succes. Gestul a fost abandonat sub pretextul că „rezultatele nu sunt 100% corecte. Dar așa avem șanse mai mari să identificăm cât mai mulți oameni și să izolăm bolnavii ”, adaugă epidemiologul.
Controale obligatorii?
Metoda e ieftină si rapidă. Un termometru îndreptat în zona frunții dă verdictul în câteva secunde. Dar există și mijloace mai sofisticate. Dotate cu o camera cu infraroșu, dronele pot prelua temperatura trecătorilor de la distanță. În Emiratele Arabe Unite, oamenii legii poartă căști care pot analiza temperatura a 200 de persoane pe minut, relatează Reuters.
Măsurarea temperaturii poate deveni un gest practicat în fiecare zi, poate chiar de mai multe ori pe zi în cazul aceleași persoane. Angajații sau clienții ar trebui să accepte. Angajatorul nu are voie să ceară angajaților acest lucru, dar companiile trebuie să ia măsurile necesare pentru a asigura un mediu de lucru sigur, reamintește Ministerul Muncii din Franța. În ceea ce privește magazinele, cinematografele și locurile deschise publicului, acestea sunt autorizate să refuze accesul, atât timp cât nu este vorba despre acțiuni discriminatorii.