Epidemiologul Mircea Sofonea: „Izolarea este cea mai bună armă împotriva epidemiei”
„Este încă prea devreme pentru a evalua eficacitatea unei stingeri. Cu toate acestea, trebuie să ne reducem interacțiunile sociale”, spune epidemiologul Mircea Sofonea.
55.000 de cazuri noi în 24 de ore în Franța, aglomerație în unitățile de terapie intensivă, număr de focare subestimat… Veștile nu sunt bune, ceea ce pare să legitimeze implementarea unor noi măsuri restrictive. Va trebui Franța să intre din nou în izolare? L’Express face bilanțul cu Mircea Sofonea, epidemiolog și specialist în modelizarea bolilor infecțioase la Universitatea din Montpellier.
Începând din această vară, modelele au arătat că, în absența unor măsuri eficiente, vom fi copleșiți până la sfârșitul lunii octombrie. Ce ne spun astăzi?
Mircea Sofonea: În momentul de față, nu avem suficiente date pentru a evalua eficacitatea stingerii în locurile unde este aplicată. Prin urmare, suntem obligați să dezvoltăm mai multe scenarii. Dacă izolarea nocturnă se dovedește eficientă, rata de reproducere a virusului va scădea sub 1. În acest caz, am putea ajunge aproape de pragul de 5.000 de paturi ocupate de pacienții Covid, dar, după un noiembrie dificil, această cifră ar scădea încet în luna decembrie. Cu toate acestea, scenariul pare nerealist. Deoarece efectul stingerii va fi, fără îndoială, mai puțin important. Deci, trebuie să ne gândim la alte situații mai dificile.
De exemplu, dacă efectul stingerii este neglijabil, răspândirea virusului va continua. Acest lucru ar putea duce la un vârf semnificativ al epidemiei la sfârșitul lunii decembrie și în ianuarie și, prin urmare, la punerea în aplicare a unor noi măsuri pentru a evita acest lucru.
Chiar dacă cresterea numărului de cazuri a fost previzibilă, ea pare mai mare decât se aștepta. Am ratat ceva?
Pe măsură ce avansăm în timp, înregistrăm efectele cumulative ale începutului de an școlar și ale toamnei. Până la sfârșitul verii, virusul circula mai mult printre tineri. Din cauza începerii școlii, am avut transmisii intergeneraționale. Reînceperea scolii, universităților, precum și temperaturile scăzute și zilele scurte au favorizat activitățile din interior și, prin urmare, transmiterea. În noiembrie, vom vedea consecințele concrete ale tuturor acestor lucruri. Astfel se explică discursul pesimist al guvernului.
La ce noi măsuri ne putem aștepta?
Orice separă persoanele infectate de restul populației și reduce interacțiunile noastre sociale este un pas în direcția corectă. Nu este nevoie să fie vizați doar tinerii: știm că virusul circulă acum la toate grupele de vârstă. Prin urmare, această variabilă nu mai este luată în considerare foarte mult.
În prezent, abia un sfert dintre persoanele care dau rezultate pozitive sunt cazuri de contact. Acest lucru înseamnă că trei sferturi dintre cei nou examinați provin din lanțuri de transmisie necunoscute. Cu alte cuvinte, numărul de focare este foarte subestimat. Apoi, avem la dispozitie toate adaptările izolării: stingere, izolări periodice (anumite zile ale săptămânii), izolări mai scurte, dar repetate, în funcție de situația din spitalele din apropiere… Este cea mai bună armă împotriva epidemiei. Desigur, este extrem de costisitor din punct de vedere socio-economic. Din păcate, suntem într-o situație în care ar putea fi implementată în destul de multe teritorii.
Până când vom fi condamnați să luăm noi măsuri?
Este imposibil de spus. Există măsurile luate, dar și modul în care populația le asumă. Astfel, unii oameni pot continua să se întâlnească cu rude sau prieteni, în ciuda interdicțiilor, în timp ce alții își pot asuma responsabilitatea și pot aplica gesturile de protecție cu strictețe. Acestea fiind spuse, agentul patogen nu mai este transmis în mod activ odată ce există un anumit nivel de imunizare în populație. Acest lucru poate fi realizat în mod natural sau cu un vaccin. În acest moment, nu avem un vaccin disponibil, iar imunizarea de grup ar costa prea mult în viețile oamenilor. Deși în unele regiuni rata de pozitivitate atinge 20%, doar aproximativ 5% din populația națională a fost infectată. Cel mai mic interval pentru imunizarea colectivă este de 40-45%. Prin urmare, suntem departe de asta.
Sursa: L’Express
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook