Epidemia s-a extins atât de repede pe plan global din cauza unei mutații incipiente a SARS-Cov-2
O mutație care s-a produs la scurt timp după apariția SARS-Cov-2 ar putea explica viteza cu care s-a răspândit virusul la începutul anului 2020. Deși o nouă mutație este încă posibilă, nu ar trebui, totuși, să afecteze eficacitatea vaccinurilor.
De ce s-a răspândit atât de repede noul coronavirus în întreaga lume? Mai mulți cercetători sunt de acord că o mutație a virusului ar fi putut să-l facă și mai contagios. Mutația este un fenomen natural pentru toate virusurile, care, deși nu schimbă simptomele bolii, poate accelera progresia acesteia.
„614G” este numele mutației care a înrăutățit lucrurile. Când Covid-19 este modificat în acest fel, poate pătrunde mai ușor în celulele nasului sau gâtului și, prin urmare, infectează pacienții mai repede. De asemenea, virusul se poate multiplica mai repede și, astfel, se poate răspândi mai repede în organism.
Riscul unei noi mutații
Această mutație, care a apărut la începutul anului, a contribuit la explozia cazurilor Covid-19, după cum explică Vincent Enouf, virusolog la Institutul Pasteur. „Este un virus care s-a extins datorită capacității sale de răspândire rapidă. Un virus are nevoie de anumite stratageme pentru a se transmite la scară largă, iar cea mai bună dintre stratageme este mutația. Este posibil ca o nouă mutație să îmbunătățească virulența virusului și mai mult”.
Sursa: Europe1
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook