Autoritatea de reglementare a medicamentelor din Europa a negat faptul că ar fi stabilit deja o legătură cauzală între vaccinul Oxford/AstraZeneca și sindromul de coagulare a sângelui, după ce un înalt oficial al agenției a spus că există o relație cauzală. Într-o declarație adresată Agenției France-Presse, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) a declarat că „nu a ajuns încă la o concluzie și că revizuirea este în curs de desfășurare”, adăugând că va anunța concluziile miercuri sau joi.
Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare din cadrul EMA, a declarat anterior ziarului italian Il Messaggero că, în opinia sa, „putem spune că este clar, există o legătură cu vaccinul. Dar încă nu știm ce cauzează această reacție”.
Îngrijorările legate de evenimente rare, dar grave de coagulare a sângelui au apărut în ultimele săptămâni, mai multe țări europene suspendând pentru scurt timp utilizarea serului luna trecută, în așteptarea unei anchete EMA.
Autoritatea de reglementare a declarat ulterior că vaccinul este sigur și eficient, dar a adăugat că nu poate exclude definitiv o legătură între vaccin și evenimentele rare de coagulare și, prin urmare, continuă să investigheze.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS), EMA și Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor pentru Sănătate din Marea Britanie (MHRA) au recomandat continuarea administrării vaccinului, deoarece beneficiile depășeasc cu mult orice risc.
Investigații
EMA analizează 14 decese raportate până pe 22 martie și sunt legate de cheaguri de sânge atipice formate la nivelul creierului, cunoscute sub numele de tromboza sinusului venos cerebral (CVST).
„Încercăm să obținem o imagine precisă, să definim în detaliu acest sindrom datorat vaccinului”, a declarat Cavaleri.
Prof. Neil Ferguson de la Imperial College din Londra spune că există dovezi din ce în ce mai clare care arată că există un risc asociat în special cu vaccinul AstraZeneca.
Prof. Paul Hunter, microbiolog al Universității East Anglia, a declarat pentru BBC că „șansele unei asocieri aleatorii sunt foarte, foarte mici”.
Sursa: The Guardian