Vorbind la conferința de presă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) cu privire la analiza vaccinului Johnson & Johnson, reprezentanta EMA, dr. Sabine Straus, a declarat că nu este posibil în această etapă să se stabilească dacă apariția cheagurilor de sânge este mai frecventă sau nu în cazul vaccinului J&J, comparativ cu cel AstraZeneca.
Întrebată dacă J&J va trebui să întreprindă mai multe studii înainte ca vaccinul să fie lansat în Europa, dr. Strauss a spus că va lua în considerare dacă cercetarea realizată deja este suficientă sau dacă sunt necesare studii suplimentare.
Cu privire la factorii de risc suplimentari, pe lângă administrarea vaccinului, dr. Straus spune că o persoana dintre cele opt care au raportat cheaguri de sânge lua contraceptive administrate oral, „un factor de risc” pentru tromboza sinusului venos cerebral (CVST).
În afară de acest caz, nu au existat alți „factori de risc specifici”, dar sunt în curs cercetări suplimentare.
EMA avertizează persoanele care vor primi acest vaccin: vor trebui să consulte „urgent un medic” dacă simt, în cele trei săptămâni ulterioare vaccinării, dificultăți de respirație, dureri în piept, umflarea picioarelor, pete de sânge subcutanate sau simptome neurologice.
Există cazuri de tulburări de coagulare și cu vaccinurile Pfizer și Moderna
În privința Pfizer si Moderna, EMA spune că există 25 de cazuri de tulburări de coagulare printre cei care au primit Pfizer și 5 cazuri legate de administrarea serului Moderna. Dr. Straus subliniază că numărul cazurilor în cadrul populației vaccinate este atât de redus încât „nu există un semnal real” care să justifice o anchetă (deoarece numărul cazurilor nu este peste numărul mediu așteptat într-un grup nevaccinat).
Dr. Emer Cooke a incheiat conferinta subliniind faptul că formarea cheagurilor de sânge este un fenomen foarte rar, „iar în majoritatea cazurilor aceste vaccinuri vor preveni moartea și spitalizarea”.
Sursa: The Guardian