Elveția așteaptă cobaii din alte țări. Campania de vaccinare începe peste șase luni
Autoritatea sanitară elvețiană dorește să aștepte șase luni pentru a înțelege pe deplin posibilele efecte secundare, înainte de a începe campania de vaccinare. Directorul centrului de vaccinologie al Spitalelor Universitare din Geneva explică această întârziere. Spre deosebire de alte țări din Europa sau Statele Unite, Elveția nu a solicitat o procedură de urgență pentru aprobarea vaccinurilor împotriva Covid-19.
Nu mergeți prea repede… Este un clișeu despre elvețieni, dar se potrivește perfect cu politica lor actuală în ceea ce privește vaccinarea împotriva Covid-19. În timp ce Marea Britanie a început deja să-și vaccineze populația, iar Franța intenționează să o facă din ianuarie, Elveția este pe o linie mai lentă și își asumă acest lucru.
„Agenția Swissmedic, responsabilă cu aprobarea vaccinurilor, nu a solicitat o procedură de urgență pentru vaccinurile Covid, așa cum fac agențiile europene sau americane. În Elveția, am păstrat regula obișnuită, care este aceea de a avea șase luni de retrospectivă”, explică Claire-Anne Siegrist, directorul centrului de vaccinologie al spitalelor universitare din Geneva.
Principiul agenției Swissmedic este de a promova siguranța vaccinurilor și, prin urmare, de a nu acorda autorizații de utilizare urgentă pe baza datelor de monitorizare inițiale ale participanților la un studiu clinic de cel puțin șase săptămâni, așa cum este cazul agenției europene, AEM, sau o perioadă de două luni, așa cum este cazul agenției americane, FDA”, explică profesorul Claire-Anne Siegrist.
„Este o securitate suplimentară”
„Orice vaccin nou, ca orice medicament nou, ar putea avea efecte secundare grave dar suficient de rare încât să nu fie identificate rapid. Absența unui semnal de avertizare în urma unei monitorizări de patru până la șase luni va fi foarte liniștitoare”.
„Aceasta este o măsură de siguranță suplimentară care, în Elveția, răspunde cererii populației de a avea mai multe informații”, adaugă Siegrist. 30-50% dintre elvețieni „nu știu încă” dacă doresc să facă vaccinul.
Aceste anunțuri variabile ale programelor de vaccinare, de la un stat la altul, pot deuta opinia publică. „Da, înțeleg că este greu de înțeles. Dar situația epidemiologică nu este aceeași peste tot și fiecare autoritate ia deciziile care i se par cele mai potrivite. Elvețienii sunt prudenți din fire și oamenii noștri au încă multe întrebări… la care va fi mult mai ușor de răspuns după ce datele se vor acumula”.
În Elveția, epidemia a provocat 5.710 decese de la debut.
Sursa: Le Parisien
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook