Eficiența măștii | Niciun infectat din 140 de clienți ai unui salon cu angajați bolnavi de Covid-19
Foto: AFP
Contaminați cu noul coronavirus, doi angajați ai unui salon de coafură american au purtat mască de protecție în timpul interacțiunilor cu clienții lor. Aproape 140 de persoane au fost expuse riscului, în câteva zile de funcționare și niciuna nu a fost infectată, potrivit unui studiu publicat marți.
Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC), care a efectuat studiul, recomandă utilizarea măștii de protecție.
Pe 12 mai, un stilist al salonului din Springfield, Missouri, a prezentat simptome respiratorii. Dar a continuat să lucreze până pe 20 mai, după ce a fost testat pozitiv pentru Covid-19. Un al doilea stilist a fost expus colegului său și a dezvoltat simptome pe 15 mai, continuând, de asemenea, să lucreze până pe 20 mai. Salonul a fost închis apoi timp de trei zile și a fost dezinfectat, în timp ce autoritățile medicale au identificat 139 de clienți potențial infectați. Restul personalului a fost plasat în carantină timp de două săptămâni.
În timpul interacțiunilor cu clienții, cei doi angajați au purtat mască: un model din două straturi de bumbac pentru primul, un model similar sau o mască de tip chirurgical în cazul celui de-al doilea. În absența clienților, cei doi colegi nu și-au acoperit fața.
A fost monitorizată starea de sănătate a celor 139 de clienți și li s-a oferit un test. Niciuna dintre cele 67 de persoane care au acceptat testul nu au fost testate pozitiv. În ceea ce privește celelalte persoane, acestea nu au dezvoltat simptome în următoarele două săptămâni.
Clienții aveau între 21 și 93 de ani, cu o vârstă medie de 52 de ani. Cei mai mulți au purtat, de asemenea, măști în timp ce erau coafați și au rămas pe scaun între 15 și 45 de minute.
Pentru oamenii de știință de la CDC, acest studiu consolidează convingerea că masca încetinește răspândirea Covid-19. „Adoptarea pe scară largă a politicilor care implementează acoperirea feței în locuri publice trebuie luată în considerare pentru reducerea impactului și a magnitudinii posibilelor noi valuri de Covid-19”, spun ei.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook