Oamenii de știință încă se luptă să dezvăluie misterul: cât timp ne protejează anticorpii după ce ne-am vindecat de Covid? Potrivit lucrărilor efectuate de cercetătorii de la Universitatea Sorbona, spitalul AP-HP Pitié-Salpêtrière, Inserm și Institutul Pasteur, publicat luni în revista Nature Communications, durata de viață a barierei imune naturale ar fi relativ slabă. Aproximativ două-trei luni după o formă moderată de Covid-19.
Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au studiat „în timp aspectul și persistența diferitelor tipuri de anticorpi (IgG, IgA și IgM), precum și caracterul lor neutralizant”. Ei au observat – și este o veste bună – că „toți pacienții au dezvoltat anticorpi la două – patru săptămâni după apariția simptomelor”. „Răspunsul neutralizant a fost asociat cu anticorpi de tip IgG și IgA direcționați împotriva proteinei S a virusului și mai ales a sistemului de îmbinare a receptorilor (RBD), responsabil pentru interacțiunea cu enzima de conversie a angiotensinei 2 (ACE2), celula receptor a virusului (care îi permite să se atașeze de celule pentru a le infecta)”, precizează ei.
Pe de altă parte există și o veste proastă – „Răspunsul neutralizant a scăzut rapid după aproximativ două luni de la apariția simptomelor și ar putea dispărea subit la 15% dintre subiecți, odată cu declinul anticorpilor IgA”.
Încurajarea memoriei imune
Este posibil să fii din nou contaminat cu SARS-Cov-2 după două-trei luni de la prima infectare? Nu neapărat. Întrucât studiul se concentrează pe forma „moderată” a bolii – una dintre cele mai răspândite, cu siguranță -, exclude formele ușoare , dar și formele severe, care uneori necesită spitalizare și se concretizează prin disfuncții puternice. Studiile anterioare au arătat deja că anticorpii sunt generați de unele organisme care au intrat în contact cu alte două tipuri de coronavirus.
Un nou studiu, realizat de prof. Matthieu Mahévas, prof. Jean-Claude Weill și dr. Claude-Agnès Reynaud din cadrul Necker-Enfants Malades Institute, a analizat problema, concentrându-se asupra comportamentului celulelor B de memorie pentru pacienții cu forme moderate sau severe de COVID-19, până la șase luni de la infectare. „Memoria imună este un mecanism care protejează indivizii împotriva reinfectării”. Iar rezultatele sunt încurajatoare.
Cercetarea a făcut posibilă „observarea acumulării de celule de memorie specifice proteinei Spike și demonstrarea faptului că anticorpii produși de celulele de memorie neutralizează virusul in vitro”. O constatare „foarte încurajatoare pentru vaccinare și problema protecției împotriva variantelor, deoarece celulele de memorie se pot adapta la agenți patogeni și pot iniția un răspuns imun eficient și intens în timpul unei noi expuneri”, arată comunicatul de presă.
Luând în considerare toate aspectele răspunsului imun la Covid-19, protecția ar putea fi, de fapt, mult mai de durată. Opt luni, potrivit unui recent studiu american publicat în Science. Și asta pentru 95% din populație. Liniștitor.
Sursa: L’Express