Dropia reapare în România! Iar dovada există: un student la Medicină Veterinară a fotografiat un cuib de dropie, descoperit întâmplător în timpul unor munci agricole. Fotografia are o însemnătate istorică întrucât dropia a dispărut din țara noastră de zeci de ani.
Ecologistii Grupului Milvus susțin că la graniţa cu Ungaria, în zona Salonta, există aproximativ 40 de exemplare de dropie. O populație aflată în stadiu critic, ce are nevoie de protecție pentru a se stabiliza.
Dropia (Otis tarda) este cea mare pasăre zburătoare din Europa. Clasificată ca specie vulnerabilă, dropia este protejată în Austria, Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Portugalia, Federaţia Rusă, Slovacia, Spania şi Ucraina.
Masculul este atât de diferit de femela, încât poti crede că sunt două specii diferite. În timp ce el cântăreste până la 18 kg, consoarta lui are cam 5 kg. În perioada împerecherii masculii etalează nişte mustaţi impresionante, cu rol în ritualurile de curtare.
Pe la 1900, în România existau cel puțin 5.000 de dropii răspândite în Câmpia Română, nordul Moldovei, Câmpia de Vest și Podișul Transilvaniei. Extincția începe odată cu reforma agrara din 1921, când marile proprietăți sunt fărâmițate, iar prezența omului pe câmp devine comună.
În următorii 30 de ani dropia e vânată masiv. Așa că în 1960 mai existau aproximativ 2.300 de exemplare. Agricultura intensivă face ca în 1979, arealul să se restrânga în Crișana, Banat și Câmpia Română, unde nu erau mai mult de 200 de dropii. Evidențele fondurilor de vânătoare arată că în 1988 rămăseseră doar 48 de exemplare în toată țara, iar după anii 1990, specia este considerată dispărută din România.