CNN transmite că a primit informații din mai multe surse conform cărora președintele Donald Trump a cerut mai multor avocați opinia despre dreptul de a se autograția.
Câteva dintre aceste conversații au avut loc recent, spune una dintre surse. Nu este clar dacă inițiativa președintelui vine după evenimentele de la Capitoliu, alimentate de discursul lui Trump, sau dacă au dacă a fost determinată de înregistrarea controversatei convorbiri telefonice cu guvernatorul Georgiei, Brad Raffensperger.
Trump a întrebat despre consecințele legale și politice pe care le-ar implica o autograțiere.
New York Times scrie că Trump a sugerat în anumite conversații de după ziua alegerilor prezidențiale că ar vrea să se autograțieze.
Trump cere sfaturi despre dreptul de a se autograția încă din 2017, după cum a raportat CNN în trecut, care spune că este „obsedat” de această idee. Aliați ai lui Trump, cum ar fi Sean Hannity, a sugerat public că președintele chiar ar trebui s-o facă.
„Așa cum a fost deja evidențiat de mulți experți în legislație, am absolut tot dreptul de a mă autograția, dar de ce s-o fac, din moment ce nu am făcut nimic greșit”, a scris Trump pe Twitter în 2018.
Nu este totuși clar dacă un asemenea act este consituțional. Departamentul de Justiție a transmis într-o notă oficială că președintele nu se poate autograția, dar se poate retrage din funcție și să-l grațieze vicepreședintele, care i-ar lua locul.
Trump s-a folosit până acum de mai multe ori puterea sa de grațiere pentru a scuti de pedeapsă apropiați ai familiei sale. Luna trecută a anunțat un nou val de grațieri, care-i include pe aliatul său Roger Stone, pe fostul șef de campanie, Paul Manafort și pe tatăl consilierului șef de la Casa Albă, Charles Kushner.