Medicul Ion Alexie atrage atenția asupra strategiei actuale de combatere a pandemiei Covid, care se bazează, în majoritatea țărilor, inclusiv în România, pe principiul administrării în masă a vaccinurilor, ce nu are randamentul dorit. Este necesară administrarea simultană a antiviralelor, altfel nu există șansa de a elimina virusul înainte de a fi transmis, în cazul unei infectări, explică Alexie.
„Am spus încă din ianuarie 2021 că numai combinația dintre vaccinuri și antivirale poate aduce finalul pandemiei.
Ce fac vaccinurile?
Ele amplifică șansele sistemului imunitar de a neutraliza virusul, dar nu garantează acest lucru. Sunt multe categorii de oameni care nu pot reacționa bine la vaccinuri, iar sistemul lor imunitar nu poate omorî virusul destul de repede sau chiar deloc.
Succesul vaccinurilor depinde de interacținea dintre două variabile: agresivitatea virusului SARS-Cov2 și capacitatea sistemului imunitar de a distruge virusul.
Așa cum arată situația din multe țări cu rată mare de vaccinare (Israel, Danemarca, Olanda), utilizarea vaccinurilor fără a administra antivirale imediat după debutul infectării nu a dus la terminarea pandemiei în aceste țări.
Motivul? Vaccinul nu a omorât virusul, care a continuat să supraviețuiască atât în oamenii vaccinați cât și în cei nevaccinați. Au continuat astfel să răspândească virusul în țările lor.
O parte dintre cei vaccinați se infectează și pot deveni purtători ai virusului pentru o anumită perioadă, până ce lupta cu SARS- Cov-2 ajunge la stadiul final, care are ca rezultat fie moartea virusului, fie moartea pacientului.
Dacă cei infectați, vaccinați sau nu, sunt tratați cu medicamente antivirale imediat după debutul bolii, șansele de a omorâ virusul foarte repede sunt mult mai mari și astfel este împiedicată infectarea altor persoane și se reduc foarte mult șansele ca virusul SARS-Cov-2 să sufere noi mutații care pot fi foarte periculoase.
Este destul de evident că, după aproape un an, vaccinurile singure nu au oprit pandemia și este imperativ ca lor să li se adauge orice medicament antiviral pe care medicii îl consideră bun.”