O opinie a lui Marco Gombacci, jurnalist și analist politic italian, contribuitor la ziarul „Il Giornale” și fondator al „The European Post”, trimis special în Irak în 2016 și apoi în Siria în 2017 și 2018.
Evenimentele Black Lives Matter s-au extins și în Europa. Din păcate, confruntări și jafuri au avut loc și aici, alături de proteste pașnice la care au participat mii de oameni. Asasinarea lui George Floyd de către poliția din Minnesota a dus la proteste justificate care au făcut totuși loc și violenței fizice, ca și cum rasismul ar putea fi combătut prin furturi de ceasuri Rolex.
Există însă un alt aspect al acestor demonstrații care ar trebui să ne îngrijoreze: furia iconoclastică. În Bristol, Anglia, protestatarii au distrus statuia lui Edward Colston (un comerciant de sclavi din secolul al XVIII-lea) și au aruncat-o în apă, fără ca poliția să intervină. Dacă cetățenii din Bristol ar fi vrut să înlăture statuia, ar fi trebuit să o facă în mod democratic și nu prin acte de vandalism care vor rămâne nepedepsite.
Tot în Marea Britanie, statuia lui Winston Churchill a fost acoperită cu inscripția „rasist”. Poate că autorii acestui masacru nu știau că Sir Winston a fost cel care a luptat și i-a învins pe Hitler și pe naziști, restabilind astfel libertatea în Europa. Aceeași libertate datorită căreia își pot permite să demonstreze și să vandalizeze statuile.
Belgia a fost afectată și ea de revoltele iconoclastice: un grup de manifestanți s-au adunat în jurul statuii lui Leopold al II-lea de la Bruxelles. Riscul în Belgia este că oricine încearcă să deschidă o discuție pe acest subiect riscă să fie tratat ca rasist sau nostalgic pentru perioada colonială de la sfârșitul secolului XIX. Deși sunt mulți belgieni care susțin ideea eliminării statuilor, sunt la fel de mulți care recunosc că statutul Belgiei printre națiunile europene mai dezvoltate provine și din trecutul său colonial. Deoarece este întotdeauna necesar să facem diferența între recunoașterea corecta a greșelilor din trecut si anularea a tot ceea ce reprezintă istoria națională.
Acest lucru s-a întâmplat, din păcate, în Statele Unite, când a devenit la modă să se propună eliminarea statuilor lui Christopher Columb, vinovat de faptul că a declanșat exterminarea populațiilor locale sau a generalului Lee, comandantul șef al armatei sudistilor în timpul războiului civil american. Statuia lui Abraham Lincoln, cel care a abolit sclavia în 1863, a fost de asemenea vandalizată de oameni care probabil nu știau cine este.
Continuând exercițiul istoric
Revizuirea istoriei este un exercițiu periculos. Dacă ar fi să ducem analiza mai departe, ar trebui să scoatem statuile și onorurile președintelui democrat al Statelor Unite, Woodrow Wilson, pentru că a blocat înscrierea afro-americanilor în armată. Continuând acest exercițiu istoric, putem vedea cum fondatoarea clinicii de avorturi Planned Parenthhood, Margaret Sanger, nu a fost feministă, ci mai degrabă o promotoare a avortului pentru a reduce populația neagră din Statele Unite. Această cale ar putea duce la îndepărtarea clădirilor ridicate în timpul fascismului din Italia. Și de ce să nu distrugem Colosseumul pentru că am forțat sclavii să lupte acolo sau să distrugem piramidele pentru că au fost ridicate de către acești tirani care au fost faraonii?
Recent, fundamentaliști jihadiști ai Statului Islamic au reușit să distrugă templul roman Palmyra din Siria, toate descoperirile arheologice de la Raqqa sau Mosul și nenumărate biserici pe care le-au întâlnit în calea lor pentru a șterge istoria anterioară a acestor meleaguri. Eroii lumii de azi nu ar trebui să fie fotbaliști sau influenceri, ci ar trebui să ne amintim de Khaled al-Assad, arheologul din Palmyra decapitat de „steagurile negre ISIS” care, deși era amenințat cu moartea, nu a dezvăluit locul unde se aflau obiecte neprețuite, nu ca valoare economică, ci din punct de vedere istoric și cultural pentru întreaga lume.
În memoria acestui mare om și pentru a ne diferenția de acei barbari din ISIS, care au avut ca obiectiv principal distrugerea tuturor monumentelor istorice, trebuie să ne amintim cât de important este să nu ștergem istoria și ceea ce o reprezintă, ci să o păstram și să o studiem amănunțit. Este singura modalitate de a ne confrunta cu trecutul nostru fără dezbateri ideologice sau chiar obscurantiste.
Sursa: La Libre