Directorul Ryanair spune că masca reduce riscul de infectare cu 98,5%. Medicii îl contrazic
Michael O’Leary, CEO-ul celor de la Ryanair, susține că dacă toți pasagerii ar purta măști în timpul călătoriilor cu avionul sau cu trasportul public în comun, “riscul de transmitere a Covid-19 ar fi redus cu aproximativ 98,5%”.
O’Leary dorește să reia zborurile companiei sale în luna iulie și a spus pentru BBC că planul guvernului britanic de a carantina pasagerii timp de 14 zile este “ineficient” și “greu de pus în practică”.
Legat de procentul mare de reducere a riscului pe care l-a înaintat cu privire la purtarea măștilor, el spune că este rezultatul unui studiu efectuat de Spitalul Mater din Dublin. Nu a fost însă capabil să dea o trimitere către această cercetare pe care a invocat-o și a indicat în schimb o postare pe pagina de Twitter a respectivului spital.
Postarea în cauză a fost făcută pe data de 9 mai și este însoțită de o fotografie care sugerează că riscul transmiterii noului virus este de doar 1,5% dacă oamenii ar purta maști în spațiile publice.
Fotografii similare au circulat pe rețelele sociale în ultima lună.
Ulterior, reprezentanții spitalului au revenit asupra postării și au scris: “Desigur, animația reflectă lucrurile într-o manieră mult simplificată”.
Surgical masks are unidirectional, they protect the environment from the user. Even if I wear a mask, the transmission probability from a carrier is c 70% if they are not wearing a mask. If the infected person wears a mask but I don't, its 5%. With us both masked, it's 1.5%. https://t.co/YCQhMt6iL4 pic.twitter.com/dwydkpoEyL
— MaterSurgery (@Matersurgery) May 9, 2020
Profesorul Paul Hunter, contactat de BBC, a spus că cifra de 98,5% este falsă, adăugând că măștile reduc riscul de transmitere a bolii cu 10-15%.
Există mulți factori care influențează procesul de transmitere, inclusiv tipul de mască purtată, a completat Hunter. Modul cum este masca purtată este, de asemenea, foarte important. “Dacă nu este bine fixată, virusul poate circula prin părțile laterale ale măștii”.
“Ideal este să stați acasă. Dacă trebuie totuși să ieșiți, masca vă poate asigura o anumită protecție, dar nici pe departe una de 98,5%. Să-i faci pe oameni să creadă asta înseamnă să-i supui la niște riscuri foarte mari.”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook