Didier Raoult vorbește, într-un nou clip postat pe Youtube, despre gradul ridicat al mortalității în țările dezvoltate, dar și despre o posibilă cauză de transmitere a virusului despre care nu s-a mai discutat până acum: narghileaua.
Datele despre mortalitate au confimat un lucru: două administrații au avut cele mai îngrijorătoare rezultate, SUA și Marea Britanie, ceea ce este destul de problematic, pentru că de acolo vin modelele științifice, spune Didier Raoult în prima pare a videoclipului.
“Trebuie să trecem peste mitul conform căruia progresele vin din America. Acest lucru nu mai e valabil. Trebuie să revenim la tratarea pacienților și nu la studii terapeutice. Trebuie să revenim la medicină, pentru că țările care au abandonat-o au avut cele mai proaste rezultate.”
„Trebuie să încetăm să ne opunem medicamentelor care sunt utilizate de zeci de ani fără problem , trebuie să revenim la medicină. Cei care au facut cel mai mare rău sunt cei care acum dau lecții.” concluzionează specialistul.
Narghileaua, o nouă cauză de transmitere a virusului
„Am analizat ceea ce ar putea fi o nouă cauză de transmitere a virusului” în timpul unei „mici investigații”, explică Didier Raoult.
„Nu mi-am dat seama niciodată cât de consumată este narghileaua în țările europene și în Statele Unite. E un consum uriaș”.
Pentru specialistul în boli infecțioase, „lucrul ăsta este dezgustător” pentru că „dacă facem acest proces în care este implicată saliva, și apoi trecem narghileaua din gură în gură, ăsta e un model clar pentru transmiterea bolilor respiratorii”.
A ajutat acest fenomen la răspândirea Covid-19?
Didier Raoult crede că fenomenul e îngrijorător, mai ales în rândul tinerilor. Bolile infecțioase sunt întotdeauna legate și de utilizarea noilor tehnologii. Problema a fost abordată prost de către oamenii din sistemul sanitar, care sunt mai interesați de tutun și de droguri decât de modurile de transmitere.
Didier Raoult a avertizat Ministerul Sănătății
Prin urmare, directorul IHU din Marsilia vede o legătură cauză-efect între utilizarea narghilelei și epidemie, mai ales că „bolile infecțioase […], sunt întotdeauna legate de utilizarea tehnologiilor noi și de schimbarea ecosistemului”.