Specialistul în boli infecțioase Didier Raoult, directorul IHU Méditerranée Infection, a fost invitat în emisiunea lui Guillaume Durand de la Radio Classique. El spune că pandemia Covid-19 a „îngrozit lumea occidentală”, adăugând: „când ești îngrozit, faci doar prostii”.
Didier Raoult este enervat de „mania” jurnaliștilor de a le cere oamenilor opinia „despre tot”
« Ați urmărit ceremonia Omagiului Național adus profesorului Samuel Paty? » a întrebat jurnalistul Guillaume Durand la începutul interviului, încercând să-l determine pe Didier Raoult să reacționeze și la alte știri decât cele legate de pandemia Covid19. Epidemiologul a refuzat să răspundă, spunând că vrea să-și „păstreze sentimentele” pentru sine, crezând că „ele nu înseamnă mai mult decât ale altora”. S-a enervat de „mania” jurnaliștilor care le cer oamenilor „părerea despre orice”. În ceea ce privește pandemia de coronavirus, Didier Raoult a insistat că ne confruntăm „de la început cu o situație pe care nu o cunoaștem, pe care nu o putem prezice”.
Omul de știință explică faptul că din iunie au circulat noi tulpini ale virusului, dând naștere unor „microepidemii” care se opresc singure. Precizând ruta acestor mutații, Didier Raoult indică faptul că prima microepidemie pare să fi venit din sudul Mediteranei, „s-a oprit de la sine, este cea din iulie”, adăugând că „cele două pe care le observăm acum și care evoluează cel mai mult par să fi venit, una din Anglia, cealaltă din nordul Marii Britanii sau din Norvegia”.
A analizat două treimi dintre genomurile virale din Franța
Realitatea acestor versiuni ale virusului este „incontestabilă”, potrivit lui Didier Raoult, asigurând că „cei care îl contestă sunt cei care nu au date științifice”. Apoi, s-a lăudat cu faptul că „a analizat o cantitate considerabilă de genomuri, trei sferturi sau două treimi din cele care circulă în Franța. În loc să avem opinii, noi vedem lucruri”, a rezumat el. Detaliind analiza acestor genomuri, epidemiologul explică faptul că a existat „genomul 0, cel care a evoluat pornind din Wuhan, care a avut câteva mutații și s-a oprit în luna mai”.
Odată cu apariția noilor cazuri de la jumătatea lunii iunie, echipa profesorului Raoult a încercat să afle dacă acesta este rezultatul unui genotip nou, „si s-a dovedit adevărat”. „Am reușit să trasăm epidemiologic sursa acestui genotip pe vapoarele care leagă Africa de Nord și Franța”, a precizat Didier Raoult, adăugând că „a urmărit foarte precis acest genotip care a dispărut și care a produs multe forme usoare, benigne”.
Izolarea persoanelor contagioase joacă un rol „incredibil de important”
Este situația la fel de rea ca în martie? La această întrebare directorul IHU Méditerranée indică faptul că „versiunea 4” a epidemiei pare „mai severă decât cea din iulie, dar mai slabă decât în primăvară”, când s-a înregistrat o mortalitate mai mare. Ce strategie ar trebui utilizată pentru a combate răspândirea epidemiei? Singurul element „clar”, potrivit lui Didier Raoult: importanța testării timpurii și rapide. Izolarea persoanelor infectate, explică el, „joacă un rol incredibil de important”.
Didier Raoult ne asigură că, dacă țările occidentale sunt cele mai afectate de epidemie, este pentru că „această lume este îngrozită. Acest episod viral relevă starea de panică din societatea noastră”. Potrivit lui, „când ești îngrozit, faci doar prostii”. El crede că guvernele țărilor occidentale ar fi trebuit să se întrebe „cum să facă testele, cum să spitalizeze, să suplimenteze paturile din secțiile ATI”, mai degrabă decât „să se grăbească să facă studii terapeutice”. Pentru Didier Raoult, „suntem la capătul unui sistem”, oferind drept contra-exemplu țările din Sud, care au gestionat situația „fără disperare”.
Sursa: Radio Classique