Didier Raoult: „Povestea celui de-al doilea val este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole”
Profesorul Didier Raoult este cunoscut pentru pozițiile sale clare, uneori neconvenționale, deseori contestate. Specializat în boli infecțioase, este cunoscut în special pentru faptul că a prezentat teste care ar arăta eficiența potențială a hidroxiclorochinei pentru a lupta împotriva coronavirusului. Rezultate care sunt puse la îndoială de unii oameni de știință, chiar dacă sunt preliminare pentru moment.
Didier Raoult este, de asemenea, cunoscut pentru combaterea anumitor idei. Având în vedere că ieșirea din izolare este pe buzele tuturor și că multe țări relaxează treptat măsurile, apare problema unui „al doilea val” al epidemiei de coronavirus.
Dar pentru Didier Raoult, acest lucru nu este credibil. „Povestea celui de-al doilea val este o fantezie inventată în timpul gripei spaniole (…). În general, se întâmplă într-o singură curbă. « Urăsc să fac predicții, dar acest mod de a evolua (curba în forma de clopot, un singur val) este destul de comună pentru epidemii. De obicei, epidemiile au dispărut cu mult timp înainte de a avea vreun mod de a le combate. Au dispărut oricum. Umanitatea nu a dispărut din cauza vreunei epidemii, asa se întâmplă lucrurile întotdeauna. Epidemiile pornesc, accelerează, ajung la un punct culminant – acesta este momentul maxim al transmisibilității – nu știm de ce e asa », a spus el într-un videoclip al Institutului de Boli Infectioase IHU Marsilia, institut pe care îl conduce.
Chiar dacă precizează că „predicțiile trebuie interpretate cu prudență”, el indică faptul că, potrivit unui studiu al universitătii din Singapore, până în jurul datei de 7 mai vor dispărea 97% din cazuri, dacă ne raportăm Franța. Studiu pe care se bazează Emmanuel Macron pentru organizarea ieșirii din izolare și pe care îl consideră credibil.
Mai mult, afirmația că „este nevoie ca 70% din populație să fie imună pentru a controla epidemia este în întregime falsă, nu așa se întâmplă”, adaugă el. „Epidemiile pornesc și se opresc din motive despre care știm foarte puțin. În viitor vom înțelege mai bine relațiile dintre ecosistem și transmisibilitatea bolilor infecțioase.”. Poziția sa lasă, într-adevăr, întrebări fără răspuns, dar optimismul profesorului Raoult este destul de convingător.
Singura certitudine este că oamenii de știință și medicii nu se pot pune încă de acord în privința crizei coronavirusului, nici asupra evoluției, impactului acesteia asupra populației, cât și asupra mijloacelor de a depăși criza.
Sursa: La Libre
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook