Didier Raoult: „Mass-media și politicienii se distrează înspăimântând populația cu epidemia”
Profesorul Didier Raoult a fost invitatul postului TV CNews, în direct de la Institutul de Boli Infectioase IHU Méditerranée, în această luni, 14 septembrie.
Întrebat despre evoluția epidemiei, spune că nu e îngrijorat
„Situația actuală nu mă îngrijorează”, a explicat el, pentru că „dacă diagnosticăm oamenii și îi tratăm, mortalitatea este scăzută”.
El precizează că „oamenii care mor sunt oameni care, oricum, aveau o speranță de viață foarte scurtă”.
În mod similar, cu privire la utilizarea hidroxiclorochinei, medicul explică faptul că „medicamentul reduce mortalitatea cu 50% în grupurile susceptibile de a muri din cauza acestei boli”.
Din nou vina Parisului… „Trebuia doar ca parizienii să joace mai bine”
Didier Raoult a reacționat cu ironie la înfrângerea PSG-ului în fața Olympique de Marseille.
Locuitorii din Marsilia au ieșit în stradă pentru a sărbători victoria echipei lor, ignorând orice măsură de protecție. Scene de bucurie care au fost comentate luni dimineață de Didier Raoult.
Ca orice mândru locuitor al Marsiliei, Didier Raoult a acuzat… PSG!
„Din nou este vina Parisului… Ați observat? Din nou vina Parisului. Trebuia doar să joace bine pentru ca cei din Marsilia să nu aibă ce sărbători… ce vrei să-ți mai spun?” a spus cu ironie specialistul în boli infecțioase.
Revine însă la tonul serios:
« Creșterile din iulie par să fi început cu un virus mutant provenit din Africa de Nord. Virusurile nu sunt la fel. Suntem practic singurii care au aceste date, deoarece din iulie am analizat 600 de genomuri de virus.”.
« Mass-media și politicienii se distrează înspăimântând populația cu epidemia »
Specialistul în boli infecțioase a denunțat mass-media și politicienii care se distrează înspăimântând oamenii cu epidemia de coronavirus.
„Rolul politicii si instrumentalizarea fricii nu sunt ceva nou. O parte din mass-media știe că există un fenomen al apetitului publicului pentru dramă și are tentația de a amplifica lucrurile care se potrivesc cu dorința politicienilor de a avea un rol în această situație”, a spus el.
Și adaugă: „Consecințele fricii asupra organizării sociale sunt absolut considerabile”.
„Vorbim tot timpul despre cazuri de contact, dar nici nu știu ce sunt!”
Profesorul a fost întrebat cu privire la noțiunea de „caz de contact”, un termen folosit de câteva luni în presă.
„Nu știu ce este un caz de contact”.
„Relațiile umane se manifestă prin contacte: oamenii se ating, se sărută… Acesta este unul dintre motivele epidemiologiei ușor diferite între regiuni”, explică el. „Este clar că atunci când cineva este pozitiv, nu ar trebui să-i atingă pe ceilalți și să se apropie de ei. Ar trebui să rămână în camera sa atât timp cât este pozitiv.”.
“Am fost tratați ca niste rățuște urâte”
În timp ce laboratoarele luptă să facă față afluxului de pacienți care cer să fie testați, Didier Raoult regretă faptul că guvernul nu urmează exemplul Insitutului său. IHU Méditerranée.
El spune că „schimbă zilnic organizarea, deoarece fluxul s-a schimbat, deoarece programul s-a schimbat”, și afirmă că „ar trebui să existe observatori guvernamentali care să vadă cum reușim să gestionăm acest lucru și să vedem dacă reușim să îl generalizăm”.
Omul de știință, enervat, a profitat apoi de ocazie pentru a sublinia (încă o dată) atitudinea ministrului Sănătății față de el: „Regret că ministrul Sănătății nu a venit să vadă cum funcționează aici. Așa, ar fi putut lua decizii (…) mai degrabă decât să ne trateze pe niște rățuște urâte”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook