În timp ce Marsilia se pregătește pentru noi restricții împotriva epidemiei Covid-19, directorul Institutului IHU Mediterranean pare relaxat și nu este alarmist.
„Este puțin dificil să mă alarmeze ceva, nu trebuie decât să testam oamenii și să îi tratam. Când îi testezi și tratezi, mortalitatea este extrem de slabă”, amintește profesorul Raoult, care a primit sprijinul a 200 de medici în acest weekend.
Aproape unul din două cazuri pozitive este „fals pozitiv”
„Trebuie să fim atenți, există mai mulți fals pozitivi decât acum trei săptămâni sau o lună; sunt mai mulți oameni testați și există în prezent o mulțime de fals pozitivi”, a spus el, vorbind despre testele PCR .
« Descoperim până la 44% rezultate fals pozitive atunci când noi retestăm pacienții care au dat rezultate pozitive în altă parte. »
În ceea ce privește creșterea numărului de cazuri din ultimele luni, profesorul Raout explică faptul că „virusul prezintă mutații” și că echipa sa a reușit să identifice șapte tulpini ale virusului, fără a putea spune pentru moment dacă aceste mutații fac virusul mai puțin periculos.
„Ceea ce vedem în acest moment este că markerii de severitate la pacienții infectați acum sunt mult mai mici decât ceea ce vedeam până în luna mai”, notează el.
Teste generalizate și o carantina redusă la șapte zile
„Mă bucur că sunt oameni care ajung să facă ceea ce le-am propus eu acum câteva luni”, spune șeful profesorului din Marsilia despre testele generalizate și reducerea perioadei de izolare la șapte zile.
„O carantina de 14 zile nu are sens”, a spus el.
« Șapte zile, o perioadă rezonabilă, este perioada de incubație. »
„Toate acestea, le-am spus acum câteva luni, declară el, regret că nu și-au dat seama încă și că hidroxiclorochina este un medicament inofensiv, care în majoritatea țărilor lumii permite „ îmbunătățirea stării de sănătate sau salvarea oamenilor”.
„Unul dintre motivele problemelor de gestionare a acestei crize este panica”.
„Nu trebuie să inducem panica în populație, nu trebuie să ne panicăm singuri, trebuie să luăm decizii cu calm”.
Nicio problemă de organizare în Marsilia
Întrebat despre problema laboratoarelor depășite de cererile de testare, el a răspuns: „Nu avem nicio problemă cu întârzierile aici. În ceea ce privește oamenii care vin la noi, timpul nostru de răspuns mediu este de opt ore”, asigură șeful IHU Mediterranean .
« Nu există niciun test care să dureze mai mult 24 de ore și, în situații de urgență, avem PCR de 20 de minute. » spune Profesorul Raoult.
Profesorul Raoult explică faptul că adaptează organizarea în institut pentru a gestiona cozile, cu sistem de bilet de ordine și asistență din partea pompierilor marini și a poliției.
El „regretă faptul că ministrul Sănătății nu a ajuns să vadă cum funcționează lucurile aici, să se inspire din metoda sa, mai degrabă decât să-l trateze ca pe rățușca urâtă”.
Mâinile, un mod major de contaminare
„Văd că aceste măsuri restrictive îi sperie pe oameni și intră în panică chiar și colegii mei. Sunt îngrijorat. Meseria noastră este să avem grijă de oameni, să facem teste, să îi tratăm, nu să facem declarații intempestive sau să băgăm panica în populație. Este inutil și are efecte opuse.”.
În cadrul interviului acordat CNews, profesorul amintește, de asemenea, că există un risc mai mare de a fi infectat fără mască atunci când ești la 30-40 cm de cineva, dar insistă asupra faptului că mâinile reprezintă un mod major de contaminare.
„Trebuie să te speli pe mâini de 20 de ori pe zi”, recomandă el.