Didier Raoult| „În fiecare an va trebui să reinventăm un vaccin anti-Covid, vor apărea mereu tulpini noi”

Didier Raoult a fost invitat în emisiunea de dimineață a lui Guillaume Durand, de pe Radio Classique, joi, 28 ianuarie. Specialistul în boli infecțioase consideră că impunerea unor restricții care limitează libertățile, cu scopul de a combate epidemia Covid-19, este o soluție „disproporționată”, ale cărei consecințe sociale sunt prea mari.

Didier Raoult: „Știm că virusurile suferă mutații, este o noțiune fundamentală”

Ar trebui să spunem ca noile variante sunt, de fapt, virusuri noi? Revenirea focarelor reprezintă noi epidemii? Didier Raoult califică aceste dezbateri drept „semantică, nu știință”. Specialistul în boli infecțioase notează că virusul, la fel ca orice alt organism, „este viu și se adaptează”. El face o paralelă cu gripa, ale cărei variante „nu sunt de aceeași severitate în fiecare an”. Prin urmare, Covid-19 suferă mutații în mod regulat, iar profesorul amintește că „din august, varianta din Marea Mediterană a dat forme mai puțin severe”. Varianta 4, pe de altă parte, „dă forme comparabile cu virusul din Wuhan, dar cu lanțuri de transmitere mai lungi și mai răspândite, care durează în medie patru luni, în loc de o lună și jumătate”.

În ceea ce privește vaccinurile, Didier Raoult consideră „mai periculos să se facă un vaccin pentru o singură formă a virusului (vaccinurile Pfizer și Moderna vizează molecula Spike, care se agață de celulele organismului), decât pentru întregul virus”. „Un vaccin bazat pe un amestec de virusuri circulante face posibilă dobândirea anticorpilor împotriva proteinei spike, dar și împotriva altor proteine”. Astfel, potrivit specialistului în boli infecțioase, un vaccin unic, în forma lui actuală, nu poate înăbuși epidemia, așa cum este cazul „cu imunizarea bolilor precum rujeola sau varicela”. Încă o dată, Didier Raoult ia ca exemplu gripa: „Dacă am putea regla această boală cu un singur vaccin, am fi știut. În fiecare an trebuie să reinventăm un vaccin din cauza apariției unor tulpini noi”.

Didier Raoult: „Va trebui să ne oprim la un moment dat, nu putem cere populației să trăiască izolat pentru restul umanității”

Didier Raoult denunță o „emoție disproporționată” cu privire la impactul real al epidemiei. El consideră că rata mortalității este legată „de doi factori esențiali: vârsta și obezitatea” – „una dintre problemele majore este că avem societăți obeze, care sunt deosebit de sensibile la această boală”. Didier Raoult afirmă că este necesar „să facem bilanțul celor care mor cu adevărat din cauza Covid”. În spitalul pe care îl conduce, persoanele cu vârsta sub 65 de ani „fie au murit cu Covidul și nu de Covid, fie au avut factori de risc asociați”. Cei cu adevărat afectați de această boală sunt, prin urmare, cetățenii „extrem de fragili, cu o speranță de viață foarte scăzută”.

Didier Raoult solicită „revenirea la rațiune” și dezvoltă ideea „că nu există dovezi că măsurile au controlat epidemia, trebuie să lăsăm oamenii să trăiască și să aibă grijă de ei”. Potrivit acestuia, „răspunsul disproporționat din partea societății este legat de o emoție teribilă, ceea ce duce la concluzii pripite și la decizii drastice, cu consecințe grave la nivel social”. „Istoria își va aminti de un moment în care oamenii au înnebunit, când, în loc să ofere tratament, au obligat populația să rămână acasă. Este unul dintre cele mai ciudate fenomene care s-au întâmplat în istoria modernă ”.

Exit mobile version