„Nu există un singur virus. Am detectat șapte mutații care au circulat.”, a spus cercetătorul din Marsilia. Potrivit acestuia, „probabil nu este o veste rea”.
Profesorul Didier Raoult, o figură controversată în lupta împotriva coronavirusului din Franța, a menționat miercuri, 9 septembrie, la Radio Classique, posibilitatea unei „supramutații” a Covid-19, ceea ce nu este „probabil, o veste rea”.
La Institutul din Marsilia IHU Méditerranée, „avem mult mai multe date decât oricine în lume. Din iulie, „de la repornirea epidemiei”, echipa cercetătorului din Marsilia au observat o „supramutație, ceea ce probabil nu este o veste proastă”. „Nu există un singur virus. Am detectat șapte mutații care sunt în circulație”, a spus profesorul. „Mutațiile pe care le vedem sunt asociate cu degradarea organismului (ale virusului). Când se întâmplă acest lucru, este pentru că puterea acestuia scade”, a spus el.
La sfârșitul lunii august, ministrul Sănătății din Franța, Olivier Véran, a declarat că nu există nimic care să demonstreze o mutație a virusului. „Pot să înțeleg speranța unor experți legată de un virus mai puțin periculos, dar niciun argument științific nu vine în sprijinul acestei teorii, din păcate”, a explicat el.
Nu e nicio situație „dramatică” la Marsilia
Întrebat despre deteriorarea situației de sănătate din Marsilia, specialistul a eliminat orice situație „dramatică”. „Există întotdeauna oameni aflați în pragul unei crize de nervi, dar nu suntem nici disperați, nici descurajați. Pentru mine, situația nu este dramatică, dar definiția « dramei » nu este aceeași pentru toată lumea. ” El a recunoscut, însă, că există „probleme de reorganizare” de rezolvat. „Dacă există voluntari, cum am avut în prima etapă a epidemiei, vom fi fericiți”.
Didier Raoult apreciază decizia de a scurta perioada de carantină de două săptămâni, care ar trebui să ajungă la șapte zile în urma următorului consiliu de apărare: „Sunt fericit că ajungem la șapte zile, care este perioada maximă de incubație, fapt cunoscut despre această boală. Eu am tot spus din februarie că aceste 14 zile nu se bazează pe niciun fapt științific. Este un progres. În timpul perioadei de incubație, nu există niciun virus detectabil și, prin urmare, nu putem fi contagioși”, a asigurat el.
Sursa: Le Figaro