Didier Raoult: „Coronavirusul a suferit o nouă mutație, mai virulentă. Este diferită în manifestările clinice”
Profesorul din Marsilia, Didier Raoult, a fost invitat marți, 6 octombrie, la postul CNews.
El a vorbit despre progresul epidemiei, în special în zona Marsiliei și despre descoperirea unei noi tulpini de Covid-19.
Pentru a rezuma, Covid-19 a suferit mutații de la începutul epidemiei: varianta 0 a fost cea care venea din China și Italia, a existat o nouă variantă în iulie, apoi în august, dar de data aceasta este varianta 4 care pare a fi mai periculoasă decât precedenta.
Creștere ușoară, în ciuda măsurilor de sănătate
Potrivit profesorului, impactul măsurilor guvernului nu e ușor de evaluat. „Este mai degrabă inversul a ceea ce ne-am putea imagina. Eram pe panta unei mici scăderi (în Marsilia) și acum există o creștere ușoară, care a determinat închiderea restaurantelor și barurilor. Nu știu dacă astfel de măsuri izolate au un impact direct”, a explicat el.
Mini-epidemii cu diferite variante
Mergând mai departe cu teoria sa despre „supra-mutațiile” Covid-19, profesorul Raoult a sugerat că au existat „mini-epidemii cu mai multe variante ale virusului” și se are impresia că aceste variante nu au aceeași severitate. „Varianta care a circulat în iulie-august a dat (…) o severitate mai mică: mai puține spitalizări, mai puține resuscitări, mai puține decese”. Astăzi, „varianta 4” ne face „să credem că virusul nu mai este atât de banal sau atât de benign”.
„Ceea ce credem în prezent este că există un alt grup de virusuri apropiate care se amestecă foarte frecvent, există mini epidemii cu diferite variante.”.
Nu au aceeași severitate
„Și avem impresia că aceste variante nu au aceeași severitate, așa că avem două curbe care se suprapun și asta vedem atunci când analizăm genomurile.”
În plus, consider că nu există o analiză suficientă a genomurillor, avem nevoie de multe analize de acest tip, astfel încât să putem urmări în detaliu evoluția acestor diferite variante.
Pericolul noii variante
Despre pericolul acestei noi variante a virusului, datorită mutației acestuia, profesorul Raoult răspunde: „Avem impresia că e mai periculoasă”.
„Avem markeri biologici mai sensibili, în special cu privire la tulburările de coagulare, care erau mult mai mari la varianta veche, pe care am numit-o 0, cea care fusese importată din China și Italia.”.
Doar date preliminare deocamdată
„Și acum avem o nouă variantă, ale cărei date preliminare – am analizat până acum 70 de cazuri – par să arate că este diferită în manifestările clinice față de varianta 1, care părea cu adevărat benignă.”.
„Sunt mai prudent decât atât: elementele pe care le avem ne fac să credem că virusul nu este la fel de banal sau benign cu cel pe care l-am avut în iulie-august.”.
Pr Didier Raoult, directeur de l'IHU Méditerranée Infection, sur la situation épidémique à Marseille : «On était sur la pente d'une petite diminution et là, il y a une petite réaugmentation» dans #LaMatinale pic.twitter.com/z1wNX4DsaW
— CNEWS (@CNEWS) October 6, 2020
Imunitate și vaccin
„Există persoane care s-au infectat în aprilie-mai și care sunt acum diagnosticate cu o altă variantă. Nu știm dacă imunitatea este insuficientă (anticorpii erau prezenți la aceste persoane) sau diferitele variantele rezistă imunității naturale? Întelegerea genetică a acestui virus e primordială, dacă as fi activ în consiliul științific as cere multe analize a genomului pentru a înțelege cum circulă virusul în țară. Mi-e teamă de re-combinarea diferitelor variante, am văzut o re-combinare a coronavirusurilor obisnuite care circulă iarna cu coronavirusul SARS-COV-2. Dacă acest lucru se întâmplă, un vaccin va fi foarte greu de obținut.
Transmiterea prin aer
Cu privire la aerosolizarea virusului, Didier Raoult insistă: „Riscul de expunere în aer este relativ scăzut pe lângă riscul de expunere „manuală” (transmis prin mâini)”. „Îmi dezinfectez mâinile cu alcool de 20 până la 30 de ori pe zi”, a spus el.
Pr Didier Raoult sur la fiabilité des tests antigéniques : «Ce test détecte, chez nous, qu'entre 70 et 75% des gens positifs. Je ne suis pas convaincu par ce test» dans #LaMatinale pic.twitter.com/Vb1Dvuw0DN
— CNEWS (@CNEWS) October 6, 2020
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook