Didier Raoult, audiat de comisia de anchetă. Acuză oficialii din domeniul sănătății de conflict de interese
A fost una dintre cele mai așteptate audieri ale anchetei parlamentare privind gestionarea epidemiei Covid-19. Miercuri după-amiază, confruntat cu deputații aparent sedusi de ideile sale, profesorul Didier Raoult, directorul Institutului de boli infectioase (IHU) din Marsilia și primul apărător al hidroxiclorochinei, a fost extrem de critic fata de consiliul științific responsabil de deciziile guvernamentale, dar și impotriva funcționarilor din domeniul sănătății, acuzându-i uneori de incompetență, alteori de conflicte de interese.
Consiliul Științific de pe lânga guvern: eram un OZN acolo
„De ce ați părăsit consiliul științific?” A fost întrebat. „Primul consiliu științific pe care l-am condus a fost în 1989. Știu ce este un consiliu științific și nu era ceea ce am găsit acolo. Era o adunare de tipi care obișnuiesc să lucreze unul cu altul „, a spus el. « Niciunul dintre ei nu a lucrat cu coronavirusuri » De asemenea, a criticat modelele realizate de epidemiologi „Toți cei care fac modele predictive ale unei boli necunoscute sunt nebuni. Este o credință în matematică care a ajuns să fie religie.”.
„Ce am dedus despre boală, am dedus pornind de la ce știam despre gripă și nu era adevărat”. Potrivit cercetătorului, „ne-am privat de o fază de observare, privându-ne de teste pe scara larga”.
Despre izolare
„Decizia de a izola oamenii, ca și cea de a purta măști pe stradă nu se bazează pe date științifice stabilite, clare și demonstrabile. Acest lucru nu va fi niciodată demonstrat „, a spus Didier Raoult. Potrivit acestuia, studiile privind eficiența izolării în răspândirea epidemiei sunt contradictorii.
Conflict de interese
Medicul a atacat industria farmaceutică, aducând acuzații grave. „Vă recomand să faceți o investigație reală asupra lui Gilead și Remdesivir (laboratorul american și antiviralul produs de acesta)”, a sugerat el deputaților, înainte de a afirma că membrii consiliului științific, dar și un responsabil Covid-19, coordonator de studiu clinic – ale cărui nume nu l-a pronunțat – au avut legături cu respectiva companie americană, despre care a spus că a acționat împotriva folosirii hidroxiclorochinei.
„Jocul pieței bursiere”
„Vă sugerez să fiți atenți, nu este complicat să găsiți conflict de interese”.
„Când am vorbit prima dată despre clorochină, am fost amenințat de mai multe ori de către un medic care a primit cei mai mulți bani de la Gilead în ultimii șase ani”, a spus directorul IHU.
„Am studiat acest lucru, am comparat numele care au fost pentru sau împotriva clorochinei cu cei care au primit bani de la Gilead. Și s-au suprapus întotdeauna”, a spus omul de știință .
China a reacționat excesiv
La început a fost „o reacție excesivă din partea Chinei”, spune prof. Raoult.
„Aici, în Europa de Vest, am devenit o societate foarte fragilă, foarte reactivă la crize, inclusiv atunci când aceste crize nu sunt reale și (…) Cred că frica este un foarte prost sfetnic, eu cred că trebuie să acționăm calm”, a declarat Raoult, explicând opinia critică pe care a avut-o față de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), pe care a acuzat-o că este „piromanul planetei “.
Potrivit lui Didier Raoult, a existat în primul rând „o suprareacție a Chinei, deoarece China fusese acuzată în trecut că a ascuns SARS”. Alerta inițială a fost una complet disproporționată „, a spus el.
„Nu am vorbit despre revenire” și nici despre „al doilea val”
Există două ipoteze deosebit de plauzibile, fie că epidemia „dispare complet”, fie că epidemia se reia și devine „sezonieră”. Aceasta va depinde de „numărul de purtători cronici”, a spus el, dar și de circulația infecțiilor din emisfera nordică spre emisfera sudică, unde anotimpurile sunt inversate.
Astfel, în prezent există o epidemie de coronavirus în Noua Zeelandă și „putem spune că este foarte posibil să revina și să devină sezonieră anul viitor”. Dar „nu, nu am pronunțat vreodată sintagma „al doilea val”, eu nu am folosit-o niciodată, decât pentru a vă răspunde”.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook