Didier Raoult ar prefera vaccinul chinezesc și afirmă că avem de-a face cu o altă epidemie, declanșată de noile variante
Profesorul Didier Raoult a analizat cazurile de reinfectare cu noile variante ale coronavirusului: „Am depistat aproximativ 50 de persoane care au avut două episoade de infectare, cu două virusuri diferite. Am avut nevoie de trei luni pentru a identifica tulpinile, să fim siguri. Ceea ce vedem nu este o revenire, este o altă epidemie. Toate cazurile noi se datorează unor virusuri distincte de cele care circulau în martie-aprilie. Imunitatea dobândită în prima parte a epidemiei nu este suficientă, nu oferă protecție totală împotriva variantelor”.
„Dinamica epidemiei în fiecare țară în parte reflectă calitatea gestionării acestei crize, reflectă performanța economică, investiția în noi instrumente. În timp ce, printre noi, există un fel de fanatism științific care ne-a împiedicat să privim realitatea și care nu ține de știință. Este un punct de cotitură interesant în istoria noastră”.
„Este izbitor să vezi cum unii oameni care habar nu au despre ce vorbesc au devenit brusc megafoanele țării. A durat trei luni să-și dea seama că există variante în Anglia. Dar, să recunoaștem, asta însemna că teoria trebuia schimbată, că nu a fost vorba de o revenire, ci au fost epidemii succesive. Se vor face analize care să arate de ce în alte țări nu a existat a doua epidemie”.
Vaccinul chinezesc este mult mai eficient, din punctul meu de vedere
Didier Raoult spune că vaccinul chinezesc este „mult mai eficient”.
„Face posibilă tratarea variantelor într-un mod mult mai logic”, explică el, precizând că, dacă ar fi putut alege, ar fi preferat acest vaccin. „Avem rezultate în Pakistan. Are un indice de protecție de aproximativ 67%. Este la fel ca vaccinul antigripal. A crede că vom avea ceva mai bun decât vaccinul împotriva gripei este nerezonabil”.
Profesorul a revenit și asupra discuției despre tehnica ARNm: „Pentru fiecare vaccin este necesar să analizăm care este riscul și care este beneficiul […] Cred că este important – având în vedere starea actuală a cunoștințelor pe care le avem – beneficiul este mai mare decât riscul”, în special pentru persoanele cu șanse mari de a dezvolta o formă severă de Covid-19″.
În ceea ce privește eficacitatea vaccinului ARNm, afirmă că „o țară a acceptat să joace rolul de cobai, trebuie să vedem rezultatele” pentru a ne pronunța.
Nu putem îngrozi oamenii un an întreg pentru o rată a mortății reduse
„Dacă vedem curbele de contaminare și deces, nu putem fi îngroziți. Nu este posibil. Deci, trebuie să ne liniștim, să lăsăm oamenii să-și facă meseria. Trebuie să oprim comunicatele de război care ne anunță că vom muri cu toții. Pentru că nu este sănătos și, în final, vom avea un exces de mortalitate din cauza patologiilor psihiatrice sau psihosomatice, deoarece nu putem îngrozi oamenii un an întreg pentru o astfel de rată a mortalității. Nu este grav. Trebuie să ne calmăm. Și știm că trebuie să folosim mijloacele care fac mai puțin rău decât bine”.
Izolarea înrăutățește situația
Didier Raoult se opune unei noi izolări. „Nu ar avea niciun impact asupra cifrelor” și ar putea chiar să „înrăutățească situația”. Persoanele neinfectate care stau în izolare cu alte persoane infectate permit virusului să progreseze. „Adevărata provocare este să găsim modalități de detectare a cetățenilor pozitivi și să îi convingem să nu se întâlnească cu cei negativi”. „Nu va exista un triumf, nu vom inventa noi medicamente miraculoase, dar vom dezvolta în exces instrumentele – monitorizarea de la distanță, măsurarea ratei de saturație din sânge, electrocardiograme etc.”.
Originea virusului rămâne incertă
Raoult explică faptul că SARS-Cov-2 este doar una dintre nenumăratele variante mai contaminante ale sutelor de coronavirusuri care există de ani de zile și uneori au tendința de a se reînnoi sau de a se combina. „Toate acțiunile care au fost realizate, inclusiv strategia de vaccinare (care se bazează doar pe identificarea proteinei Spike), s-au bazat pe ipoteza că virusul rămâne neschimbat și că nu suferă mutații. Acest lucru nu e adevărat. Altfel, originea virusului nu este atât de importantă”.
Întrebat despre cartea lansată joi, 11 februarie, intitulată „Carnets de Guerre COVID-19” (Carnet de război Covid-19), în care denunță „cel mai mare scandal de sănătate din secolul XXI”, Didier Raoult reafirmă: „Nu regret nimic din ce am spus, nimic din ce am făcut”.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook