Degetele învinețite, semne ale unei imunități înnăscute la SARS-Cov-2, afirmă doi dermatologi elvețieni
Covid-19 ne-a surprins în mod constant, în ultimul an. Cercetătorii sunt în căutarea oricărei informații care poate ajuta la stoparea epidemiei. Cea mai recentă ipoteză este formulată de doi cercetători elvețieni și este legată de pseudo-degerăturile pe care unii pacienți Covid le dezvoltă la degetele de la picioare – simptomul ar putea fi un semn că organismul a dezvoltat imunitate.
Potrivit cercetătorilor americani, 1.000 de manifestări dermatologice ale infectării cu SARS-Cov-2 au fost înregistrate în 39 de țări din întreaga lume între aprilie și august 2020. „Dintre cei 1.000 de pacienți, jumătate aveau degetele picioarelor albăstrui / violet și 16% fuseseră spitalizați din aceasta cauză”, spune Top Health. Pseudo-degerăturile asociate cu SARS-CoV-2 sunt leziuni benigne care se vindecă în câteva săptămâni. Nu necesită tratamente specifice.
Însă doi dermatologi ai Spitalului Universitar Vaudois din Elveția merg și mai departe. Ei afirmă că „degetele Covid” nu sunt asemănătoare simptomelor simple. Cercetătorii își prezintă teoria în The Swiss Medical Review, disponibil online.
Ei consideră că pacienții care dezvoltă pseudo-degerături au imunitate înnăscută împotriva SARS-CoV-2, făcându-i rezistenți la infectare. Pentru a simplifica: „degetele Covid” ar fi semnul unei rezistențe naturale la infecție.
Degetele albastre: „dauna colaterală” a imunității
Pentru a ajunge la astfel de concluzii, cercetătorii au studiat o serie de date. „În mai mult de 40% din cazuri, persoanele care suferă de pseudo-degerături au avut un contact strâns cu un pacient Covid, dar au fost, în general, testați negativ”, au spus dermatologii. În plus, acest tip de pacient rareori dezvoltă simptome și nu produce anticorpi împotriva SARS-CoV-2. În mijlocul unui focar epidemic, doar persoanele cu degerături la picioare nu erau bolnavi.
Dar ce produce degerături în mod normal? Fenomenul este asociat cu o secreție semnificativă de interferoni de tip I. Concret, aceste proteine reglează răspunsul imun și pot preveni replicarea virusului în căile respiratorii. „Un control deficitar al SARS-CoV-2 de către IFN-I (interferoni de tip 1) duce la progresia bolii către o formă severă”.
„Pe de altă parte, un răspuns puternic al IFN-I, a cărui manifestare clinică sunt pseudo-degerăturile, ar putea face ca anumite persoane să fie rezistente la infecția cu SARS-CoV-2”, indică cercetătorii în Medical Journal Swiss. „Degeraturile reprezintă, prin urmare, o dauna colaterală a imunității înnăscute”, concluzionează studiul.
Sursa: L’Express
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook