Decizii precum demisia sau conceperea unui copil, anulate de criza Covid-19

Decizii precum demisia sau conceperea unui copil, anulate de criza Covid-19

Pentru unii dintre noi perioada este favorabilă reflecțiilor existențiale. Ce fel ne vom schimba viața?

Indiferent dacă se termină pe 15 mai sau nu, indiferent dacă este urmată de altele sau nu, de această perioadă de izolare ne vom aminti în mod evident. La sfârșitul acestei experiențe, mulți dintre noi vom ști mai bine cum gestionăm neașteptatul, incertul, apropierea sau singurătatea. Într-un mod mai mult sau mai puțin conștient și mai mult sau mai puțin explicit, fiecare dintre noi are în prezent ocazia de a pune la îndoială modul nostru actual de viață și alegerile noastre viitoare.

Sa nu faci copii

„Credeam că vom avea un copil în curând”, a spus Alban, 34 de ani. Împreună cu Aline, partenera sa de viața, au decis acum ceva timp că este un moment potrivit pentru a avea un copil. „Așa cum ne-am dorit amândoi mereu, ne-am hotărât fără prea multe discuții și chiar alesesem prenumele”, mărturisește acest inginer din Lyon. Dar Covid-19 și perioada de izolare au stârnit dezbateri pe care Aline și Alban nu se așteptau să le aibă vreodată.

„Ne-am mai pus câteva semne de întrebare atunci când mass-media a început să evidențieze încălzirea globală și consecințele acesteia pe planetă, dar acum, coronavirusul  ne-a creat un fel de șoc. Aproape simultan am sfârșit gândindu-ne că a da viață nu mai este, poate, un cadou „, rezumă Alban, a cărui privire spre viitor a avut brusc efecte contraceptive:” În viteza cu care toate lucrurile se desfășoară, generațiile viitoare pot trăi într-un univers supraîncălzit, supraaglomerat, cu o mască pe față 365 de zile pe an. Această izolare a fost o oportunitate pentru noi să ne așezăm și să ne luăm un răgaz și să ne consultăm. Concluzia este că nu vrem să ne educăm fiul sau fiica într-o lume în stil Mad Max.”.

Prin urmare, au renunțat la ideea de a face un copil. „Dacă nu o facem acum, nu există niciun motiv să o facem mai târziu”. Situația planetei nu va fi mai bună în doi sau trei ani… Cred că, în profunzime, este aproape o ușurare să ne spunem că nu vom aduce pe lume un om care să fie nefericit. Am vrut să fim părinți, dar este o decizie care nu ne implică doar pe noi.”.

Fără să se fi gândit în mod special la aceasta idee, Aline și Alban văd acum cu alți ochi postura de a fi părinți. „Încă nu ne-am decis”, spune femeia de 30 de ani, „dar ne spunem că adopția ar fi o abordare mult mai responsabilă. Este o decizie grea, dar în orice caz, ni se pare coerentă. Această idee ne oferă suficientă plăcere și aș spune chiar că ne ajută să mergem mai departe în această izolare: este momentan un proiect vag, dar cu siguranță nobil.”.

Să nu demisionezi

Am citit multe mărturii ale unor persoane cărora izolarea le-a dat dorința de a renunța la tot pentru a-și schimba în sfârșit profesia. Pentru Sabrina, izolarea a avut efectul opus. Este profesoară de biologie de la începutul secolului și a simțit treptat cum oboseala ia locul pasiunii: „Nu e nimeni responsabil, cu excepția timpului. Am simțit că răbdarea mea se epuizează treptat, asta este tot.”.

Gestionarea greșită din domeniul educației în această perioadă de criză, ar fi putut accelera dorința Sabrinei de a demisiona, dar s-a întâmplat contrariul. „Există două lucruri distincte. În primul rând, mi-am dat seama că mi-a fost foarte dor de clasa mea și de elevii mei. În realitate, nu mai sunt sigură că vreau să renunț la a fi profesoară și poate chiar m-a stimulat.”.

Există încă un motiv solid care a determinat-o să nu renunțe la job-ul ei: „Printre rudele mele, există mici comercianți și lucrători independenți. Îi văd mușcându-si unghiile un pic mai mult în fiecare zi pentru că nu știu cum se vor descurca din punct de vedere financiar. Am securitatea locului de muncă, cu un salariu fix la intervale regulate și mi-am dat seama că nu vreau să duc o viață mai incertă și mai puțin stabilă.”.

Sabrina își imaginează o lume care nu va mai fi niciodată aceeași. „Aud păreri cum că acesta este doar începutul, că alte perioade de izolare ar putea fi de așteptat și că nu este exclus faptul ca pandemiile să ajungă să fie ceva obișnuit. Acum nu este momentul să ne schimbăm cariera. S-ar putea să fie pesimist din partea mea, dar așa este.”.

Actualizarea prietenilor

S-ar părea că Cicero a fost primul care a afirmat că la greu se recunosc prietenii. Izolarea este într-adevăr un mod destul de bun de a testa prieteniile. „Ca în majoritatea cazurilor ne dăm seama că nu oamenii pe care îi credeam apropiați sunt cei mai atenți în momentele dificile”, confirmă Sonja. Dacă o persoană nu se interesează de mine, mă gândesc că poate se simte rău sau are lucruri mai bune de făcut. Dar când oamenii preferă să se distreze pe TikTok toată săptămâna în loc să întrebe măcar o dată « ce mai faci », îmi spun că poate totuși nu le pasă.”.

Se va clarifica în momentul ieșirii din izolare, asigură tânăra. În perioadele normale, se simte foarte înconjurată de prieteni, mai ales în timpul petrecerilor pe care le organizează de mai multe ori pe lună alături de colegi, cunoscuți și prieteni. „Sunt o persoana care inspiră încredere, oamenii cred în mine”, spune Sonja. Am tratat zeci de suferințe din dragoste, am primit oameni în casă de nenumărate ori, pe scurt, încerc să fiu prezenta pentru persoanele care par să aibă nevoie de mine…”.

Aflată în izolare, Sonja spune că îi este greu să trăiască această singurătate cu care nu este obișnuită. „Este și mai greu să văd că unora dintre cei pe care i-am ajutat în toți acești ani nu le pasă ce mai fac. Niciodată nu m-am gândit să mi se întoarcă servicii mai devreme sau mai târziu, dar faptul că empatia și iubirea nu sunt reciproce, mă supără.”.

S-ar părea că Cicero a fost primul care a afirmat că în adversitate se recunosc prietenii. Izolarea este într-adevăr un mod destul de ideal de a testa prieteniile mai mult sau mai puțin proaspete. „Ca in majoritatea cazurilor ne dăm seama că nu oamenii pe care ii credeam apropiați sunt cei mai atenți în momentele dificile”, confirmă Sonja. Daca o persoană nu cere vesti de la mine ma gandesc ca poate se simte rău sau are lucruri mai bune de făcut. Dar când oamenii preferă să se distreze pe TikTok toată săptămâna în loc să întrebe măcar o dată « ce mai faci », imi spun ca poate totusi nu le pasa”

Vor fi verificări în momentul iesirii din izolare, asigură tânăra. În perioadele normale, se simte foarte înconjurată de prieteni, mai ales în timpul petrecerilor pe care le organizează de mai multe ori pe lună alături de colegi, cunoscuți și prieteni. „Sunt o persoana care inspira încredere, oamenii cred în mine”, spune Sonja. Am tratat zeci de suferinte din dragoste, mi-am împrumutat canapeaua de nenumărate ori, pe scurt, încerc să fiu prezenta pentru persoanele care par să aibă nevoie de mine … ”

Când se vor ridica restricțiile, Sonja intenționează să facă un pic de curățenie printre prieteni. „Nu va fi niciun scandal, deoarece toată lumea trece în prezent printr-o perioadă dificilă. Dar va fi necesar să ne spunem lucruri. Dacă sunt interesantă pentru cineva doar când suntem față în față, atunci aceia nu sunt prieteni. Și cred că a venit momentul să o spunem.”.

Sursa: Slate.fr

Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook