De ce se tem câinii de furtună. Cum se explică starea de panică din timpul acestor episoade meteorologice
Urechile date pe spate, coada îndreptată spre pământ, ochii mari, gâfâitul, căscatul și uneori chiar lătratul și tremuratul… Acestea sunt cele mai frecvente semne de anxietate la câini. Semnale de avertizare care pot fi deosebit de impresionante în cazul unei furtuni. Dar ce provoacă starea de panică în timpul acestor episoade meteorologice?
Fenomenul a fost cunoscut și observat încă din zorii timpului. Și, deși a fost mult timp inexplicabil, știința a analizat recent subiectul – și pe prietenii noștri loiali cu patru picioare – astfel încât să îl putem înțelege și explica.
Un studiu publicat în 2018 de prestigioasa revistă National Geographic, explică de unde provine această anxietate la câini în timpul furtunilor și, mai ales, cum să o controlezi.
Presiunea barometrică…
Confruntat de multe ori cu câini complet panicați de tunete și fulgere, Terry Curtis, comportamentist la Universitatea Veterinară din Florida, explică faptul că aceste reacții pot fi explicate prin faptul că patrupedele pot simți scăderea presiunii barometrice. Concret, ele pot fi într-o stare de stres chiar înainte de izbucnirea furtunii.
Apoi, pe măsură ce vremea se strică, anxietatea poate să evolueze spre un nivel critic, în funcție de cerul care se întunecă, de vânt, de tunete, de fulgere, iar unii câini vor face orice pentru a încerca să scape.
„Am avut cazuri în care câinele a săpat prin perete […] sau a sărit printr-o ușă glisantă din sticlă”, a spus Terry Curtis.
Nicolas Dodman, medic veterinar specializat în comportamentul animalelor la Universitatea Tufts, lângă Boston, oferă o explicație mai specifică și mai detaliată.
…si electricitatea statică
Potrivit acestuia, acest comportament anxios este legat și de un exces de electricitate statică acumulată în blana câinelui.
De fapt, cu cât un câine are mai multă blană, cu atât stochează mai mult electricitatea statică prezentă în aer în timpul unei furtuni. Procedând astfel, un câine care este deja nervos în timpul unui episod de furtună, ar putea primi un șoc dacă nasul său atinge un obiect metalic.
Și cu cât mai multe furtuni se succed, cu atât mai mult ceea ce a început ca o mică anxietate se poate transforma într-o adevărată fobie și, prin urmare, în panică.
În plus, Nicolas Dodman a observat că în timpul furtunilor, mulți câini se refugiază în locuri protejate de șocuri electrice precum căzi, chiuvete sau chiar în spatele rezervorului de toaletă.
În timp ce își desfășura studiul, el a descoperit că jumătate dintre câinii care au fobie de furtuni se refugiază în baie, în așteptarea trecerii episodului.
În acest context, el și colegul său, Terry Curtis, recomandă proprietarilor de câini să nu ezite să-i îmbrace într-o jachetă antistatică. Cu acest echipament, câinii nu numai că vor fi protejati de câmpurile de electricitate statică din jur, dar se vor simți și în siguranță.
În cele mai extreme cazuri, ajutorul unui educator specializat în comportamentul animalelor se poate dovedi foarte valoros.
Sursa: CNews
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook