De ce bolnavii de Covid-19 evită să le spună celor din jur că au fost infectați
Dacă ești testat pozitiv pentru coronavirus, ți se cere să avertizezi persoanele cu care ai intrat în contact. Fie direct, fie prin intermediul autorităților. Dar mulți oameni nu iau măsuri pentru a-i proteja pe ceilalți. Preferă să ascundă diagnosticul. De ce?
Psihologii au fost chestionați cu privire la această întrebare, iar analizele lor au fost publicate în Huffington Post. „Când o persoană este testată pozitiv pentru Covid-19, poate experimenta un val de emoții, de la șoc și negare, până la furie, incertitudine, vinovăție, confuzie, panică, îngrijorare…”, spune Becky Stuempfig, psiholog și terapeut de familie din Encinitas, California.
Teama de a fi judecat
Se simt copleșiți de aceste sentimente și încearcă să le gestioneze. Pentru Zainab Delawalla, psiholog clinician din Atlanta, teama de a fi judecat te paralizează. „Chiar și o persoană care a luat măsurile de precauție necesare poate simți că va fi judecată dur și învinovățită. Prin urmare, va fi reticentă în a le spune altora că este infectată.”.
Trebuie să „nu-i mai judecăm pe alții”
Experții intervievați explică: „Trebuie să nu-i mai judecăm pe alții pentru comportamentul lor, asta poate doar să crească stigmatul și teama din jurul acestui virus. Nu știm ce se întâmplă în viața personală a cuiva și există șanse mari să facă tot posibilul pentru a trece peste acest moment dificil.”.
Mai ales că judecata altora poate avea un impact puternic asupra sănătății mentale. Bolnavii se pot simți vinovați, iar asta accentuează anxietatea, depresia. Pentru a evita acest lucru, unii preferă să tacă.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook