Fidel politicii de sprijinire a construcției frontierelor în Europa, guvernul danez oferă Lituaniei 15 kilometri de sârmă ghimpată. Țara est-europeană instalează un gard de 500 de kilometri pentru a împiedica migranții bieloruși să intre pe teritoriul său. Pe 28 septembrie 2021, ministrul danez al imigrației, Mattias Tesfaye, el însuși fiul unui refugiat etiopian, a vizitat Lituania și a profitat de ocazie pentru a testa rezistența firelor trimise: sârma ghimpată este acoperită cu lame asemănătoare cu cele ale unui aparat de ras, care pot provoca răni fatale . El a lăudat această soluția de „bun simț” și a mulțumit regimului de la Vilnius pentru eforturile sale de a „proteja granițele Europei și NATO”, relatează Le Monde.
Obiectivul: „Zero solicitanți de azil”
Politica migrațională împarte majoritatea social-democrată din Danemarca. Linia premierului Mette Frederiksen, aflată la putere din 2019, este clară: obiectivul ei este să ajungă la „zero solicitanți de azil”. Cea al lui Mattias Tesfaye este la fel de importantă: la cererea sa, serviciile de imigrare au suspendat permisele de ședere a câtorva sute de refugiați sirieni în ultimele luni și el se află la originea proiectului de lege, votat în Parlament în iunie, care ar trebui să permită guvernului danez să externalizeze azilul în țări terțe, în afara Europei.
Cotidianul de stânga Politiken a denunțat cinismul Danemarcei, care „trimite 15 km de sârmă ghimpată”, atunci când „migranții prinși mor în pădure”. ONG-ul Amnesty International a acuzat guvernul danez că „neagă realitatea” în fața crizei migrației actuale. „Nu putem găzdui toți oamenii din Orientul Mijlociu și Africa care vor să vină aici”, răspunde Andreas Steenberg, unul dintre liderii Partidului Social Liberal. Subiectul va continua sa divizeze clasa politică daneză.
Sursa: Le Monde