Dacă nu se vaccinează, Novak Djokovic va avea dificultăți în a participa la turneele de Grand Slam din 2022
Novak Djokovic, căruia vineri i-a fost anulată viză australiană pentru a doua oară, riscă să nu primească acces la niciun turneu de Grand Slam, dacă refuză în continuare vaccinarea împotriva Covid-19. După Australian Open – turneul său favorit, unde a triumfat de nouă ori -, ce parcurs ar putea avea numărului 1 mondial în celelalte trei turnee majore, unde speră să câștige al 21-lea titlu și să-i depășească pe Roger Federer și Rafael Nadal?
Roland Garros, cel mai flexibil
Până în prezent, Djokovic pare că ar putea ajunge la Paris, chiar dacă protocolul de sănătate care va fi pus în aplicare la Roland Garros (22 mai-5 iunie) este încă în faza de dezbatere. Un sportiv „care nu este vaccinat (…) va putea participa în competiție pentru că protocolul, bula de sănătate a acestor evenimente sportive majore o va permite”, spune ministrul francez al Sportului, Roxana Maracineanu.
Viitorul permis de vaccinare, încă examinat în Parlament, va fi solicitat „oricărui sportiv care se antrenează în Franța, fie el francez sau străin, dacă are domiciliul pe teritoriul nostru”. Conform explicațiilor ministrului, scenariu nu se aplică, de exemplu, lui Djokovic. Totuși, este probabil să avem un alt Roland Garros sub o bulă de sănătate, la fel ca la ultimele două ediții ale turneului pe zgură: numărul 1 mondial va trebui să-și limiteze deplasările și de va putea mișca doar dus-întors între stadion și hotel.
În carantină la Wimbledon?
Wimbledon nu este unul dintre evenimentele sportive care beneficiază de scutiri, așa că Djokovic nu ar putea scăpa de carantină sub constrângerile actuale din Marea Britanie. În detaliu, el ar trebui să se izoleze timp de zece zile la sosirea în Anglia și să se testeze cu cel mult două zile înainte de călătorie, apoi cel târziu în a doua zi după sosire și o a treia oară cel mai devreme în a opta zi.
În cel mai bun caz, carantina ar putea fi redusă la cinci zile.
Totuși, cu șase luni și jumătate înainte de Grand Slam-ul pe iarbă (27 iunie-10 iulie), protocolul de sănătate se poate modifica destul de mult, în funcție de fluctuațiile pandemiei.
Incertitudine în Statele Unite
Dacă regulile nu sunt relaxate, granița va fi foarte complicat de trecut pentru a participa la US Open (29 august-11 septembrie). Cu excepția cetățenilor americani și a rezidenților permanenți, începând cu 8 noiembrie 2021, orice pasager adult care călătorește în Statele Unite trebuie să prezinte dovada completă de vaccinare înainte de îmbarcare. Iar excepțiile de la această cerință de vaccinare sunt rare.
Ele includ o „contraindicație medicală documentată pentru a primi un vaccin împotriva Covid-19” sau „participarea la anumite studii clinice pe Covid-19”, potrivit agenției federale de sănătate publică din SUA. Dar nu o infectare recentă, motivul scutirii pe care s-a bazat Djokovic pentru a intra în Australia.
Jucătorul de tenis specializat la dublu Pierre-Hugues Herbert, nevaccinat și care a renunțat la Australian Open, se așteaptă să nu mai poată participa nici la US Open. „Turneele din Statele Unite încep în luna martie și se întind pe durata întregii veri, culminând cu US Open. Aproape jumătate din sezon în total, ceea ce nu este banal. Următorul pas este să nu mai joci tenis”, a explicat jucătorul francez într-un interviu pentru L’Équipe.
Pentru că dincolo de US Open, trei din cele nouă Masters 1000 din calendarul ATP se joacă în Statele Unite: Indian Wells, Miami și Cincinnati vara.
Sursa: Le Figaro
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook