Cursuri în aer liber sau la televizor. Cum gestionează alte țări începutul anului școlar?
Școlile din întreaga lume sunt nevoite să se reinventeze pentru a permite milioanelor de elevi și studenți să își continue educația. Protocoalele de sănătate variază considerabil de la o țară la alta.
Autoritățile din Educație și Sănătate din întreaga lume se confruntă cu aceeași situație: cum să organizeze întoarcerea la școală după ce pandemia Covid-19 a dus la închiderea a 60% din școlile din 186 de țări.
În Olanda, fără mască sau distanță
Luni, școlile din provinciile de nord ale Olandei au fost primele din țară care s-au redeschis după vacanța de vară. Aerisirea încăperilor și spălarea regulată a mâinilor sunt principalele măsuri de igienă luate în încercarea de a preveni răspândirea coronavirusului. Mesele sunt curățate frecvent, clanțele și alte obiecte sunt dezinfectate zilnic. Dar elevii nu sunt obligați să stea distanțați.
Cei din învățământul primar și secundar trebuie să meargă din nou la școală cinci zile pe săptămână. Potrivit publicației locale NOS, educația la distanță este acum doar o alternativă, în cazul în care profesorii nu pot fi prezenți fizic la cursuri sau pentru elevii cu risc ridicat de îmbolnăvire.
Cursuri în aer liber în Doodhpathri și New York
În India, elevii din Doodhpathri (regiunea Himalaya din Cachemira indiană), trec ape și poduri și urcă un deal pentru a ajunge la scoală: o locație pitorească cu Himalaya înzăpezită ca fundal. În aer liber, cursanții păstrează distanța pentru a urma lecțiile.
Lunea trecută, orașul New York a prezentat un program similar. Începutul anului școlar pe 10 septembrie se poate face în parcurile și grădinile orașului sau în locurile de joacă aflate în aer liber. Potrivit primarului Bill de Blasio, acest program este deschis tuturor școlilor publice și private, precum și elevilor cu dizabilități. Cu toate astea, prioritatea este acordată cartierelor cele mai afectate de pandemie, care nu au spațiu în aer liber în proprietate. În restul Statelelor Unite, unele școli au decis să combine cursurile față în față cu cele la distanță.
În Coreea de Sud, revenirea la școală e un eșec
Marți, Coreea de Sud a închis școlile și a reluat educația la distanță în zona Seul. Ministrul educației, Yoo Eun-hae, a declarat că cel puțin 193 de studenți și profesori au fost infectați în ultimele două săptămâni în capitală și în suburbiile sale.
Drept urmare, elevii vor primi lecții online cel puțin până pe 11 septembrie. Cei aflați în an terminal vor continua să meargă la școală pentru a nu-și întrerupe studiile înaintea examenelor naționale cruciale.
Țara a întârziat reînceperea anului școlar cu câteva săptămâni din cauza unei epidemii în Sud-Est si a inceput redeschiderea treptată din mai.
Mexic încurajează studiile la televizor
În Mexic, clădirile școlilor rămân închise în această toamnă și toți elevii învață prin emisiuni difuzate la TV încă de lunea trecuta.
Guvernul mexican a cerut cele mai mari companii private de televiziune din țară să se dedice 24 de ore programelor școlare.
Multe țări rămân în așteptare
În America Latină, situația epidemiologică nu permite pentru moment o revenire senină în sălile de curs, chiar dacă s-a observat o încetinire a epidemiei în ultimele zile.
Uruguay este singura țară care și-a redeschis școlile.
Multe țări din întreaga lume nu și-au definitivat încă protocolul pentru întoarcerea la școală, dar un lucru este cert: guvernele se opun în general învățământului exclusiv la distanță, pentru a evita excluderea elevilor care nu au condiții materiale și nu ar putea studia în condiții optime.
Kenya, de exemplu, a anulat ultimul an școlar și intenționează să solicite elevilor să se întoarcă în același an atunci când reîncepe școala, în 2021.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook