Cursa vaccinurilor Covid nu este „fumată” încă. O companie americană dezvoltă un vaccin pe bază de tutun
Frunzele de tutun ar putea ajuta la combaterea epidemiei Covid-19? Aceasta este întrebarea pusă de compania de biotehnologie americană Kentucky BioProcessing (KBP), o filială a companiei britanice de tutun British American Tabacco (BAT), care a anunțat lansarea primelor studii pentru un vaccin împotriva coronavirusului, dezvoltat datorită unei metode care utilizează frunza de tutun.
Grupul se pregătește să desfășoare primele studii clinice de fază 1, pe câțiva voluntari, pentru a afla mai întâi dacă este sigur, după ce a primit undă verde de la Agenția Americană pentru Medicamente (FDA), potrivit unei declarații a BAT, cunoscută pentru mărcile Lucky Strike și Dunhill. Eficacitatea unui vaccin este determinată după etapele ulterioare ale studiilor, de fază 2 și 3.
KBP intenționează să angajeze un total de 180 de voluntari adulți sănătoși, care vor fi împărțiți în două grupuri, unul pentru cei cu vârste cuprinse între 18-49 și celălalt pentru grupul de vârstă 50-70. Rezultatele sunt așteptate la mijlocul anului 2021, iar compania speră să treacă la faza a 2-a.
Un vaccin gripal, în același timp
KBP a clonat cu succes o bucată din secvența Covid-19, care a ajutat la dezvoltarea unei molecule care poate produce anticorpi ce pot proteja împotriva virusului. Frunza de tutun folosită are proprietăți speciale, cu multiple avantaje, constituind un mediu favorabil unei producții mai eficiente și mai rapide de anticorpi, față de tehnicile tradiționale. Potrivit KBP, tehnica sa face posibilă fabricarea mai rapidă a vaccinului, care ar avea capacitatea de a fi stabil la temperatura camerei, în timp ce vaccinurile împotriva Covid-19 trebuie cel mai adesea păstrate la rece.
În același timp, compania de biotehnologie dezvoltă un vaccin antigripal, care va intra în faza 1 de testare. „Tehnologia noastră unică pe bază de plante (…) ne-a permis să realizăm aceste progrese și să răspundem la o nevoie urgentă de tratamente și vaccinuri eficiente”, subliniază David O’Reilly, director de cercetare științifică la BAT.
KBP și-a făcut deja un nume în 2014, înainte de a se alătura BAT, prin dezvoltarea unui tratament pentru Ebola. Alte companii, cum ar fi Medicago din Canada, folosesc, de asemenea, frunze de tutun pentru dezvoltarea vaccinului.
Sursa: Huff Post
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook