Liderii politici sunt încă în dilemă, cu puțin timp înaintea sărbătorilor de iarnă. Cum se pot aduna familiile de Crăciun, fără a declanșa un al treilea val epidemic? Cum să-și protejeze cetățenii fără a-și sacrifica popularitatea? Exercițiile de echilibristică duc uneori la situații caraghioase: iată un tur al acestor sărbători ciudate.
Interzis la WC!
În Belgia, una dintre țările europene cele mai afectate de pandemie, cetățenii trebuie să facă anumite concesii pentru Crăciun și Revelion. Dacă ai nevoie la toaletă, abține-te! Cina în familie este permisă, spune guvernul, dar să aibă loc în grădină – și oaspeții trebuie să ajungă acolo fără a trece prin interior – și cel mult patru persoane, dintre care doar un norocos are dreptul să folosească toaleta. În caz de necesitate ugentă, „nu va exista altă opțiune decât să pleci acasă” a decis Ministerul de Interne. Un mod ciudat de a pune capăt petrecerii.
Satul discordiei
În Groombridge, un sat britanic cu 1.600 de locuitori, traversat de râul Grom, cetățenii sunt împărțiți în două categorii: cei care pot să bea în pub de sărbători și ceilalți. Împărțit în două regiuni, satul e supus unor restricții diferite. La nord de pârâu este regiunea Kent, clasificată de guvern în categoria 3, cea mai restrictivă, deoarece nivelul de contaminare este ridicat. Acești rezidenți sunt izolați la domiciliu, iar pub-urile sunt închise. La doar 600 de metri distanță, la sud de râu, în regiunea East Sussex, situată în zona 2, pub-urile sunt deschise și își vor servi clienții.
« Ridiculous! » spun utilizatorii de internet de pe rețelele de socializare, mulți dintre aceștia subliniind neconcordanțele din strategia de ieșire din izolare implementată pe 2 decembrie de Boris Johnson.
Cearta Scotch Egg
Cine ar fi crezut că un ou fiert moale ar putea dezlănțui atât de mult pasiunile? Problema a aparut tot în Marea Britanie, unde utilizatorii de internet se contrează în jurul unui fel de mâncare local: Scotch Egg – un ou fiert moale, acoperit cu carne tocată – este o „masă consistentă”?
Întrebarea este de maximă importanță pentru 32 de milioane de britanici, clasificați în zona 2, în conformitate cu regulile de ieșire din izolare care au intrat în vigoare pe 2 decembrie. Numai puburile care servesc acest tip de mâncare vor putea deschide. Dezbaterea a ajuns la vârful guvernului. Pentru Robert Jenrick, secretar de stat a guvernelelor locale, o masă substanțială este „un mic dejun complet, prânz sau cină”. Nu e vorba deci de un “scotch egg” mâncat în picioare, pentru a însoți o bere Guinness?
Asta s-ar fi putut crede, pâna la intervenția secretarului de stat pentru alimentație, care a decis: cârnații cu ouă sunt demni de o adevărată masă. Trebuie spus că George Eustice știe ceva despre asta: de zeci de ani, familia sa conduce o fermă-restaurant în Cornwall, care are în meniu… celebrul Scotch Egg. De fapt, argumentul depășește acest fel de mâncare revigorant și indică alte absurdități ale planului Johnson.
De exemplu, această instrucțiune, acest „diktat” conform Daily Mail, care obligă clienții să părăsească pub-ul imediat după ce au luat ultima îmbucătură. Proprietarii de baruri și-ar încuraja clienții să nu își golească niciodată farfuriile… astfel încât să le poată umple halbele de mai multe ori.
Moș Crăciun 3.0
Este o mică revoluție pentru Moșii din întreaga lume, obișnuiți să pozeze cu copiii pe genunchi. Acest lucru nu se va mai întâmpla anul acesta. Acum vine Moș Crăciun fără contact. Suficient pentru a strica magia Crăciunului, asfel încât unii pasionați ai costumului roșu l-au lăsat pe al lor în dulap. Dar alții au ales să revină… din spatele ecranelor. La Budapesta sau Londra, companiile le oferă chiar și cursuri rapide, doar pentru a stăpâni elementele de bază ale camerei web pentru a-i face pe cei mici să viseze de la distanță.
Compania Ministry of Fun, care de obicei închiriază Moși Crăciuni către familii sau centre comerciale înregistrează pierderi de 90% și acum organizează întâlniri virtuale ale Moșului cu copiii, garantat fără Covid. Te-ai săturat de întâlnirile profesionale extinse pe Zoom? Copiii le vor cere!
Sursa: L’Express