În iulie anul trecut, un studiu publicat în American Journal of Preventive Medicine a arătat că, pentru a obține imunitatea colectivă, eficacitatea vaccinului ar trebui să fie de cel puțin 60%, în cazul în care 100% din populație ar fi fost vaccinată.
Dacă doar 75% din populatie este vaccinată, de exemplu, eficacitatea vaccinului ar trebui să fie 80%. Dar chiar și o rată de eficiență cuprinsă între 40 și 60% ar putea fi deja un factor benefic în controlul pandemiei. Cercetătorii au calculat că un vaccin cu eficiență de 40% ar putea reduce numărul zilelor de spitalizare cu 895.000, iar 2,8 milioane de persoane nu vor mai avea nevoie de ventilație artificială. Prin urmare, anunțând rate de eficacitate de peste 90%, potențialele vaccinuri ar trebui să pună capăt epidemiei. Dar un alt criteriu ridică incertitudini.
Vaccin sterilizant sau nu? Marea incertitudine
Cercetătorii suedezi și cei britanici au estimat că „o imunitate de grup ar putea fi obținută prin vaccinarea a 43-49% din populație”.
Condiția este ca vaccinul să fie sterilizant, adică să împiedice persoanele vaccinate să transmită virusul mai departe. Medicul șef al Moderna, Tal Zaks, a declarat pentru HBO că rezultatele preliminare nu arată că vaccinul ar putea preveni transmiterea virusului. „Când vom lansa acest vaccin, nu vom avea suficiente date pentru a demonstra că vaccinul reduce transmisia”, a spus el. Laboratoarele Pfizer nu au făcut referire la acest subiect.
Institutul Pasteur din Paris explică faptul că imunitatea colectivă depinde mai ales de R0, adică „numărul mediu de indivizi pe care un subiect îi va infecta după contact”. Cu cât această rată de reproducere de bază este mai mare, cu atât procentul subiecților imuni trebuie să fie mai mare. Dacă R0 este mai mic de 1, ar fi suficient, conform calculului indicat, ca o persoana din 10 să fie imune pentru a obține imunitatea colectivă. Pentru gripă, R0 este 2, ceea ce înseamnă că 50% dintre oameni trebuie vaccinați.
Sursa: LCI