Cum obții un somn odihnitor în nopțile caniculare. Sfaturile experților
Nopțile de vară pot deveni neplăcute dacă temperatura din dormitor este prea ridicată și nu dispui de un aparat de aer condiționat sau nu-ți place să-l folosești în timp ce dormi. Există însă câteva soluții care să te ajute să te odihnești corespunzător, fără să te foiești de pe o parte pe alta, transpirat și cu un singur gând în minte: să se facă mai repede dimineață.
„Temperatura joacă un rol foarte important în timpul somnului și este deseori un factor subestimat”, spune dr. Matthew Ebben, profesor al Departamentului de Neurologie și Neuroștiință la NYP/Weill Cornell Center for Sleep Medicine. „O parte a ritmului biologic include reducerea temperaturii corpului în timp ce dormi”, explică el.
În condiții ideale, termometrul n-ar trebui să indice mai mult de 19 grade Celsius în camera în care dormi, potrivit National Sleep Foundation. Deci, ce ar trebui să faci pentru a dormi în condiții optime, fără să ai senzația că nu e nicio diferență între zi și noapte în privința temperaturii și fără să folosești un aparat de aer condiționat?
Iată câteva sfaturi ale experților despre cum să-ți menții corpul la o temperatură adecvată pe timpul nopții:
1.Nu dormi dezbrăcat
Chiar dacă ți se pare paradoxal, atunci când dormi fără haine pe tine s-ar putea să-ți fie mai cald. „Am văzut multe referințe pozitive legate de dormitul dezbrăcat”, spune Sophie Bostock, expert în domeniul somnului la The Sleep Scientist. „Dar strategia nu este de ajutor, deoarece transpirația rămâne pe corp și nu poate fi absorbită, cum se întâmplă atunci când porți haine, așa că temperatura corpului nu poate coborî.” Este indicat să porți haine subțiri, din bumbac sau dintr-un material care absoarbe transpirația.
2.Un duș înainte de culcare
Chiar dacă faci un duș când te întorci de la job sau de la cină, încă unul chiar înainte de a te așeza în pat te va ajuta să dormi mai bine, spune dr. Ebben. Și nu trebuie să fie unul rece ca gheața, decât dacă îți place ție mai mult. „Băile și dușurile calde induc somnul cu undă lentă (așa numitul somn adânc)”, spune el.
3.Exerciții fizice ușoare
Câteva exerciții fizice te pot ajuta, de asemenea, să obții un somn bun. Teoria conform căreia exercițiile fizice îți revigorează corpul și alungă somnul nu este adevărată, spune Ebben. „Exercițiile fizice îți cresc temperatura corpului, ceea ce favorizează somnul cu undă lentă”. Ai grijă doar să nu faci exerciții prea solicitante, care să-ți ridice temperatura corpului într-o măsură prea mare.
4.Folosește un ventilator
Un ventilator te ajută să păstrezi o temperatură adecvată în cameră și îți oferă un zgomot de fond care poate fi de ajutor pentru a acoperi alte sunete care te-ar putea trezi în toiul nopții. Dacă au un ventilator de tavan, este indicat că-l setezi să funcționeze în inversul acelor de ceasornic, pentru a evacua aerul cald din încăpere.
5.Comprese cu gheață
Compresele cu gheață plasate în zonele de puls, cum ar fi încheieturile mâinilor, glezne, în spatele genunchilor sau a gâtului, îți vor reduce temperatura corpului.
6.Așternuturile sunt importante
Încearcă să te învelești cu ceva cât mai subțire și să folosești așternuturi din bumbac, care „respiră mai bine” decât alte materiale și te pot ajuta pe timpul verii.
7.Hidratează-te
„Bea o cantitate suficientă de apă înainte de culcare încât să compensezi pierderile de lichide cauzate de transpirație”, te sfătuiește dr. Scott Hollingshaus, instructor clinic de medicina somnului la Universitatea din Utah. În plus, este indicat să nu consumi alcool cu patru ore înainte de culcare, deoarece te poți trezi pe parcursul nopții din cauza dezhidratării.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook