Pentru a limita extinderea coronavirusului, ești sfătuit să respecți anumite măsuri care duc la izolare socială. Lucrezi de acasă, nu poți ieși la pub-uri sau restaurante pentru socializare, iar multe din locațiile destinate divertismentului sunt închise.
Ar putea fi nevoie de o perioadă lungă de izolare pentru a opri răspândirea virusului, însă acest lucru ar putea afecta starea de spirit a oamenilor.
Organizația Mondială a Sănătății a distribuit un ghid destinat celor care sunt în izolare, oferind câteva sfaturi despre cum să eviți stresul care poate apărea în această perioadă de criză.
Iată câteva indicații ce ți-ar putea fi de folos:
Crează-ți noi activități
Psihologii spun că, în perioada izolării, există posibilitatea de a resimți lipsa gesturilor mici pe care le faci în drum spre birou, de exemplu. Faptul că te oprești în drum să-și iei o cafea, sau te întâlnești cu cineva cunoscut pe stradă, reprezintă acte reflex care îți dau o stare bună, poate fără să-ți dai seama.
Când te afli în intimitatea casei aceste lucruri nu se întâmplă, iar după o perioadă mai lungă s-ar putea să le resimți lipsa. Pentru a le suplini, găsește-ți procupări noi. Învață câteva cuvinte într-o altă limbă, începe o carte nouă, vorbește cu prietenii pe FaceTime.
Ai grijă la alimentație
Când ești acasă, poți fi tentat să-ți petreci mult timp pe fotoliul din living, fără a te mișca și fără a respecta mesele principale. Este plăcut să lenevești și să mai iei din când în când câte-o gustare, dar te poate afecta pe termen lung.
Medicii recomandă să ai un program alimentar echilibrat și sănătos pentru a te menține în formă pe timpul izolării.
Ia contact cu mediul exterior
Este indicat să ieși în natură când ai posibilitatea, respectând regulile de distanțare socială. Deși nu poți ieși împreună cu prietenii, ai face bine să iei puțin aer curat când ai ocazia. Dacă ai gradină sau terasă, profită din plin de ele.
Respectă un program zilnic
Nu lăsa lucrurile la voia întâmplării, chiar dacă nu ești obligat să respecți un orar. Fă-ți un program sănătos de somn, propune-ți anumite tabieturi și încearcă să ai o anumită rutină.
În plus, ca să nu intri în monotonie, găsește-ți și activități distractive – Netflix, jocuri de societate, etc.
Nu sta cu ochii într-un ecran toată ziua
Evită să stai perioade lungi de timp în fața device-urilor, indiferent că o faci pentru distracție sau pentru muncă. Lumina ecranelor poate să-ti dăuneze stării generale, sau îți poate provoca insomnii.
Variază activitățile, încearcă lucruri noi. Gătește un preparat nou, încearcă să pictezi sau să desenezi, testează-ți capaciatea de a scrie ceva.
Socializează
Chiar dacă ești izolat, nu înseamnă că trebuie să rupi contactul cu ceilalți. Sună-ti rudele, prietenii, încearcă să menții relațiile. Tehnologia te ajută în numeroase moduri.
Limitează consumul de știri
Există posibilitatea să fii prea mult în contact cu subiectele pe tema coronavirusului, iar asta îți poate dăuna. Încearcă să reduci cantitatea de știri din această sferă și ai grijă sa le respingi pe cele de tip „Fake News”.