Pentru detectarea pasagerilor infectați cu Covid-19 sau alte boli contagioase, multe aeroporturi folosesc termoscanere ca să determine dacă aceștia au febră, fără să folosească clasicul termometru.
Dar cum funcționează aceste termoscanerele?
Dispozitivele seamănă cu camerele obișnuite, numai că, în loc să înregistreze lumina pe care o reflectă obiectele, acestea sunt sensibile la temperatură și pot funcționa chiar și pe întuneric.
Înregistrările acestor camere arată obiectele cu temperaturi mai ridicate ca fiind mai luminoase. Sistemele sunt foarte sensibile, putând să măsoare temperatura până la o zecime de grad Celsius (sau Fahrenheit), spune Andrew Sarangan, profesor asociat în programul electro-optic de la University of Dayton.
Sunt dispozitive sigure, non-invazive, care nu folosesc niciun fel de radiație.
Sigur, camerele pot detecta temperaturi mai mari ale corpului, dar asta nu înseamnă că pot detecta boala în sine. Mai ales că cineva care a alergat să prindă avionul poate avea o temperatură mai ridicată decât cineva care a băut ceva rece. La fel de posibil e ca o persoană infectată cu coronavirus să nu aibă temperatură. Printre ei pot fi inclusiv persoane din categoriile cu risc ridicat. Iar febra nu înseamnă neapărat că are coronavirus, așa că sunt necesare examinări ulterioare din partea personalului medical.
Camerele termice au fost folosite pentru prima dată în timpul epidemiei de SARS din 2002 – 2003, iar aeroporturile din Singapore și China continuă să le folosească de atunci.