Site-ul de știri Politico spune povestea unui turist american care se bucură în prezent de soare în Spania. El a zburat de la Miami la aeroportul Heathrow din Londra, iar acolo autoritățile britanice nu l-au forțat să carantineze după sosire, în ciuda faptului că venea dintr-o zonă în risc. Iar în Spania, când a aterizat la Barcelona, el a fost tratat ca un turist din Marea Britanie.
Fără control
„Nu mi-au cerut nimic”, a spus el sub anonimat pentru siteul Politico. Apoi a plecat la Valencia și Granada. „Nu a fost niciun control. E ca și cum nu le pasă.”. Un oficial guvernamental spaniol a declarat pentru Politico că Spania nu poate examina toate cazurile individuale, dar țara are un sistem de screening pe aeroporturi pentru a identifica călătorii din țările cu risc ridicat.
De asemenea, turistul a recunoscut că și alți compatrioți ai săi profită de lacune politice pentru a călători în Europa – și că știe cazuri în care alți cetățeni care au ocolit regula de carantină de două săptămâni din Marea Britanie, luând prima dată avion spre Paris, apoi Eurostar spre Londra. „Dacă vii din Franța cu trenul, nu le pasă de unde ești”, a explicat el.
Alte tactici
Profesioniștii din turism sunt conștienți de alte tactici pe care cetățenii le folosesc pentru a intra în Europa. „Americanii bogați își folosesc contactele pentru a obține documente precum scrisori care indică faptul că vin în Europa din motive profesionale”, a declarat un agent de turism. Într-adevăr, majoritatea țărilor permit intrarea persoanelor din țări terțe cu risc ridicat dacă aceștia au un motiv întemeiat.
Astfel, contactele locale din Europa oferă scrisori care spun, de exemplu, că persoana va merge în Europa pentru a face o investiție sau pentru „alte lucruri importante care nu pot aștepta până la sfârșitul pandemiei”. Cu o astfel de scrisoare, un american poate obține permisiunea de a călători de la consulat, dar va trebui totuși să respecte regulile locale. „Se întâmplă tot mai des”, explică agentul de turism.
Lipsa coordonării
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că Bruxellesul a cerut „în mai multe rânduri” guvernelor să asigure o abordare coordonată a implementării și ridicării restricțiilor de călătorie pentru rezidenții țărilor terțe. Dar guvernele naționale rămân responsabile pentru politica de frontieră. Și până la coordonarea măsurilor, unii oameni vor putea totuși să găsească lacune.