Cum a reușit Dubai să devină destinația „covid-free” preferată de europenii sătui de restricții
Industria turismului este puternic afectată de pandemia. Dubai, cel mai populat oraș al Emiratelor Arabe Unite, nu a reprezentat o excepție. Dar a reușit să recâștige controlul asupra crizei de sănătate. De asemenea, a reușit să pună în aplicare o strategie pentru a se poziționa ca o destinație „covid-free”, cu restricții reduse, pentru a atrage vizitatorii.
O speranță neașteptată pentru cei care nu vor să mai audă de izolare, deși călătoriile neesențiale sunt încă descurajate în Europa. Nu trebuie să faci un test înainte de a-ți face bagajele. Pasagerii care aterizează la Dubai sunt testați imediat după aterizare. Merg apoi la hotel sau reședință și așteaptă rezultatul. Un rezultat care ajunge rapid, în aproximativ 12-20 de ore.
Fără reguli stricte
Apoi, te bucuri de climă și de atracțiile pe care orașul le poate oferi: zgârie-nori, port de agrement, centre comerciale, soare, mare și piscine. Dacă în lunile de vară Emiratele Arabe Unite sunt foarte fierbinți, în plină iarnă europeană condițiile climatice sunt deosebit de favorabile. În plus, restaurantele și barurile sunt deschise. Dubaiul este văzut ca o „bulă de oxigen”, un „refugiu” din calea întunericul actual, de la constrângerile și izolarea sanitară.
Un „vânt de libertate” cu reguli mult mai puțin stricte decât în alte locuri: opt persoane au voie să împartă o masă în restaurante și baruri, magazinele și atracțiile din oraș sunt deschise. Purtarea unei măști este totuși obligatorie și este interzis să dansezi și să consumi fără să fii așezat.
O strategie promițătoare: controlul epidemiei și reclamă agresivă
După ce a fost lovită de un prim val al epidemiei puțin mai târziu decât Europa, țara a reacționat rapid, iar autoritățile din Emirate au impus măsuri foarte stricte și supraveghere extinsă timp de mai multe luni de zile, bazându-se pe instrumente tehnologice puternice. Hoteluri, restaurante și magazine au rămas închise câteva săptămâni.
Pentru sectorul HoReCa, stabilizarea curbelor la începutul lunii octombrie, cu o medie de 1.300 de cazuri pe zi la o populație de 10 milioane de locuitori și o scădere drastică a numărului de decese, a fost oportună. Cifre bune pe care EAU (Emiratele Arabe Unite) le datorează unei politici de testare în masă, respectului populatiei pentru măsurile sanitare și unui sector spitalicesc de ultimă generație.
Pentru a se asigura că atrage vizitatori, Dubai a lansat o a doua etapă, cea a seducției: prețuri avantajoase pentru vacanțele all-inclusive, dar și distribuirea masivă de reclame pe rețelele sociale, prin intermediul influencerilor.
Dubai este noul Phuket
Prin multitudinea „postărilor” noilor vedete din mediul virtual, mulți tineri sunt acum atrași de capitala bling-bling-ului arab. Și pentru a se asigura că acești influenceri celebri își seduc „adepții”, Dubai s-a gândit la anumite avantaje, în special la taxe.
Schimbarea țintei: tinerii și nomazii digitali
Prin urmare, Dubai s-a adaptat schimbându-și ținta, care până atunci fusese o clientelă mai bogată. Acum este văzut ca un oraș „distractiv”, „deschis”, „tânăr și dinamic”.
„Pentru tineri, Dubai este noul Phuket”, explică propietarul francez al unui restaurant, cu referire la insula thailandeză cunoscută pentru viața de noapte și barurile sale. „Au existat și unele excese, petreceri puțin prea vioaie”, se plânge el.
Orașul reușește să atragă vizitatori obosiți de regulile și interdicțiile din Europa. „De la anunțul celei de-a doua izolări, turismul a explodat, aproape niciodată nu am funcționat atât de bine”, se bucură Emma Sawko, fondatoarea unui concept store, jumătate restaurant organic și jumătate magazin de decoratiuni, intervievată de ziarul Le Monde.
Și apoi sunt „nomazii digitali”. Acei lucrători care au nevoie doar de un computer și o conexiune la internet pentru a munci. Ei pot beneficia de o viză specială și de condiții optime de muncă, inclusiv conexiuni rapide la internet, tarife accesibile la hotel.
Record de cazuri de coronavirus detectate în 24 de ore
Dar Dubai nu este imun în fața unei accelerări a epidemiei. Tocmai a bătut recordul de contaminari zilnice, pe 2 ianuarie, cu 1.963 de cazuri detectate. Unele țări ar putea să înăsprească normele privind călătoriile „neesențiale” ale cetățenilor lor.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook