Vaccinul anti-Covid-19 realizat de laboratoarele Moderna Inc. a dat rezultate spectaculoase în prima fază a testelor pe oameni. Toți cei 45 de pacienți implicați în studiu au prezentat anticorpi pentru coronavirus.
Există speranțe că un vaccin eficient poate fi dezvoltat în curând.
Pe de altă parte, mai bine de jumătate dintre pacienți au cunoscut efecte secundare, în unele cazuri chiar severe, conform datelor publicate în New England Journal of Medicine.
Urmează o nouă etapă de testare, care va porni pe 27 iulie, pe un eșantion mai mare de pacienți (30.000), în urma căreia autoritățile de reglementare din SUA vor decide dacă vaccinul va fi aprobat.
Cei 45 de participanți au fost împărțiți în trei grupuri, care au primit dozaje diferite ale vaccinului, de 25, 100 sau 250 micrograme. Peste 50% dintre cei care au primit doza de mijloc au experimentat stări de oboseală, frisoane, dureri de cap sau dureri musculare. Trei dintre cei care au primit doza cea mai mare au avut efecte secundare severe, dar doza respectivă nu va mai fi folosită în testele ulterioare.
“Sunt foarte multe efecte adverse”, a spus Tony Moddy, medic și cercetător la Duke Human Vaccine Institute, potrivit Bloomberg. El afirmă că este “neobișnuit” ca un vaccin să aibă atâtea efecte secundare. Pe de altă parte, nivelul anticorpilor stimulați “este încurajator”.
Reprezentanții Moderna spun că au administrat vaccinul de două ori pentru fiecare dintre cele trei grupuri și în cazul tuturor pacienților, răspunsul imunitar a fost unul “puternic”.
“Datele din faza 1 de testare arată că vaccinarea cu mRNA-1273 (denumirea științifică a vaccinului) produce un răspuns viguros din partea sistemului imunitar, indiferent de doza administrată, dar cu siguranță că varianta de 100µg este cea optimă pentru faza 3 a studiului.”, se arată într-un comunicat semnat de Tal Zaks, șeful echipei medicale de la Moderna.
Prețul acțiunilor companiei pe piața bursieră a crescut cu 16% în orele ce au urmat anunțului, scrie CNBC.