Administrația lui Donald Trump a anunțat, miercuri, o nouă investiție de 1 miliard de dolari în proiectul de vaccinuri Covid-19 al companiei de medicamente Johnson & Johnson, investițiile totale ajungând la peste 9 miliarde de dolari.
Johnson & Johnson, prin intermediul filialei sale Janssen, au primit deja 456 milioane USD la sfârșitul lunii martie. Noul miliard va finanța un proiect demonstrativ pentru fabricarea pe scară largă a vaccinului său experimental, cu livrarea promisă a celor 100 de milioane de doze, dacă vaccinul se va dovedi eficient.
Părțile prevăd o posibilă modificare la 200 de milioane de doze suplimentare. Investițiile publice americane se ridică la cel puțin 9,4 miliarde de dolari în proiecte de vaccin, inclusiv contractele de furnizare semnate cu cinci companii pentru a furniza minim 700 de milioane de doze.
Dacă vaccinurile vor fi autorizate, Statele Unite ar putea, teoretic, să obțină 100 de milioane de doze de la patru grupuri (Johnson & Johnson, Novavax, Pfizer / BioNTech, Sanofi / GSK) și 300 de milioane de doze de la Oxford / AstraZeneca. Aceasta alianță a semnat sau a fost în negocieri si cu alte țări, 400 de milioane de doze fiind rezervate pentru Uniunea Europeană.
Cursa pentru vaccinuri necesită lansarea producției în paralel cu studiile clinice și potențial în pierdere, înainte de a ști chiar dacă vaccinul este eficient. Cel mai avansat proiect din Statele Unite este cel al Institutelor Naționale de Sănătate (NIH), asociat laboratorului de biotehnologie Moderna.
Anthony Fauci „prudent optimist”
Ultima fază a studiilor clinice a fost lansată la sfârșitul lunii iulie, un record „care ar fi fost de neconceput acum un deceniu”, a declarat miercuri Anthony Fauci, care conduce institutul de boli infecțioase care gestionează procesul. El speră să recruteze 30.000 de participanți în trei luni dintre care jumătate vor primi un placebo. Apoi, va trebui să așteptăm pentru a vedea dacă grupul placebo este în mod natural mai afectat de coronavirus decât grupul vaccinat.
„Estimarea mea, este că până la sfârșitul anului sau la începutul anului 2021, vom ști dacă avem un vaccin sigur și eficient”, a spus dr. Fauci. „Sunt prudent optimist în ceea ce privește succesul nostru”, a adăugat el, datorită răspunsului imun generat de vaccin în studiile efectuate pe un număr mic de voluntari în martie.
Guvernul SUA a cheltuit, de asemenea, miliarde pentru construcția liniilor de producție ale companiilor care fabrică seringi și flacoane, care vor fi necesare pentru a distribui viitorul vaccin, fără a menționa sprijinul pentru dezvoltarea tratamentelor. Astfel, Statele Unite au cumpărat aproape toată producția de medicament antiviral remdesivir până în septembrie, primul care a arătat un relativ beneficiu pentru pacienții cu Covid-19.