În lume există încă state în care pandemia de coronavirus nu a reușit să treacă granițele. Și, ca în orice criză economică, când se prezintă oportunități de afaceri înfloritoare, mulți profita de ele. Astfel, țările în care situația de sănătate nu s-a agravat își vând pașapoartele la un preț ridicat oamenilor înstăriți, conform Le Monde.
Cu cât este mai ușor de călătorit cu acest pasaport, cu atât mai mare va fi prețul. Înainte de sosirea coronavirusului, un pașaport american permitea călătoriile în multe țări din lume, dar acum cetățenii Statelor Unite nu mai sunt bineveniți din cauza crizei de sănătate de pe teritoriul lor. În schimb, cel al Australiei, unde numărul de contaminări este redus, se află la mare căutare.
Cipru, deosebit de popular
Cipru este deosebit de popular: 1,2 milioane de oameni trăiesc pe insula Mediteranei și au înregistrat 1000 de cazuri de contaminare. Pentru a obține un pașaport cipriot, trebuie să ai 2 milioane de euro de investit în imobiliare. Cel al statului Vanuatu este mai simplu de obținut și mai puțin costisitor. Va fi necesar un cec de 130.000 de euro. Pașaportul va fi livrat în doar o lună. Oamenii de afaceri americani care vizitează regulat China sunt deosebit de interesați de acest pasaport. Cu toate acestea, prezintă și un defect major: titularul nu poate rămâne mai mult de șase luni într-o țară.
Toate operațiunile sunt efectuate cu cea mai mare discreție. În Kuweit și Iordania, ca și în alte țări, Sununu Advisors a încheiat parteneriate cu băncile pentru a găsi viitorii clienți. Chiar și Olanda s-a împlicat, detaliază Le Monde, punând pe masă o „viză de aur”, în schimbul căreia va fi necesar să investești 1,25 milioane de euro într-un start-up. Investitorul va avea apoi posibilitatea de a fi naturalizat, cinci ani mai târziu.
Criza turistică a resetat lucrurile și în insulele din Caraibe. Insula Saint Lucia a emis obligațiuni cu cupon zero, toate însoțite de un pașaport gratuit. În schimbul unei investiții de 250.000 de dolari, eșalonată pe șase ani, persoanei i se va oferi un al doilea pașaport, pentru partenerul său. Barbados încearcă să atragă străinii invitându-i să munceasca la distanță de pe insulă, cu o viză de un an.