Epidemia Covid-19 continuă să avaseze în Uniunea Europeană, ba chiar este considerată „foarte îngrijorătoare” în zece dintre statele membre. „Situația epidemiologică din UE se caracterizează în prezent printr-o creștere rapidă și semnificativă a cazurilor și o rată scăzută, dar în creștere lentă a mortalității”, spune Centrul European pentru Controlul Bolilor (ECDC) în cea mai recentă evaluare a riscurilor. „Este de așteptat ca numărul infectărilor, spitalizărilor și deceselor să crească în următoarele două săptămâni”, avertizează agenția din Stockholm.
Dintre cele 27 de state membre, Belgia, Polonia, Olanda, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Grecia, Ungaria și Slovenia sunt incluse în categoria „foarte îngrijorătoare”. Alte țări sunt clasificate în categoria „îngrijorătoare”: Germania, Austria, Danemarca, Finlanda, Irlanda, Letonia, Lituania, Luxemburg, România și Slovacia.
Majoritate acestor țări sunt situate în Europa Centrală, de Est și de Nord. Europa de Vest și Mediterană pare oarecum „ferită”. Cum să explică?
Debutul iernii și o variantă mai rezistentă la vaccin
Debutul iernii și temperaturile foarte scăzute care afectează țările din Europa Centrală, de Est și de Nord constituie un „factor agravant” în opinia lui Mylène Ogliastro, virusolog și director de cercetare la INRAE din Montpellier. „Condițiile meteorologice îi determină să stea mai mult în interior, factor cumulat cu o relaxare a gesturilor de barieră și un virus mult mai transmisibil decât variantele anterioare”, observă el.
„Vaccinul este, de asemenea, ceva mai puțin eficient împotriva variantei Delta, chiar dacă încă ne protejează împotriva formelor grave”, subliniază ea.
Acoperire de vaccinare mai redusă
O altă explicație poate fi legată de rata de acoperire a vaccinării. „Țările din sudul și vestul Europei, cum ar fi Portugalia, Spania, Italia, Franța și Marea Britanie au unele dintre cele mai bune acoperiri de vaccinare. Țările din Est au lacune”, notează Pierre Parneix, igienist și ofițer de sănătate publică la Spitalul Universitar Bordeaux și membru al misiunii de evaluare pentru gestionarea crizei Covid.
„Inclusiv în Germania există o mare disparitate, între Germania de Vest și Germania de Est – situația din această regiune este mai apropiată de cea a țărilor din Est”, spune Mylène Ogliastro.
Ipoteza este valabilă pentru ratele de acoperire vaccinală din țările din Europa de Est, Balcani și țările baltice, cu mult sub ratele de acoperire vaccinală din Portugalia (în frunte), Spania, Italia, Marea Britanie, Franța.
Explicația nu mai funcționează în cazul Olandei și Belgiei, unde acoperirea vaccinală este foarte bună, dar epidemia este totuși considerată „foarte îngrijorătoare”. Același lucru este valabil și pentru Germania, Austria, Danemarca, Irlanda, Luxemburg și Finlanda, unde situația este considerată totuși „îngrijorătoare”.
Severitatea variabilă a măsurilor anti-Covid
Medicul Pierre Parneix urmărește indicele de stringență (indicele de severitate), cu alte cuvinte, măsurile anti-Covid în vigoare în țările Europei. Acest indice se bazează pe nouă indicatori (închideri de școli, locuri de muncă, restricții de călătorie etc.), pe o scară de la 0 la 100.
Site-ul Our World in Data permite compararea acestui index de la o țară la alta. Între jumătatea lunii octombrie și jumătatea lunii noiembrie, indicele de severitate este mult mai mare în Franța și Italia decât în Germania, Polonia și alte țări din Europa de Est și de Nord. Putem observa o uşoară întărire a măsurilor în noiembrie, în întreaga Europă. O tendință care, în mod logic, ar trebui să continue și în zilele și săptămânile următoare.
Calitatea sistemului de sănătate și mortalitatea
În plus, „calitatea sistemului de asistență medicală, și în special îngrijirea acordată în secțiile ATI, pot juca un rol”, subliniază Pierre Parneix. Situația nu este însă atât de catastrofală de la o țară la alta, chiar și printre cei aflați pe lista „foarte îngrijorătoare” sau „îngrijorătoare” a Centrului European pentru Controlul Bolilor.
Astfel „epidemia poate accelera în anumite țări europene precum Belgia sau Germania, fără să existe o creștere masivă a mortalității. În Lituania, pe de altă parte, vârful mortalității este mai mare.” Site-ul Our World in data face posibilă compararea deceselor cumulate, la un milionul de locuitori, din diferite țări menționate.
Există într-adevăr disparități mari, de exemplu între Danemarca și Finlanda, unde decesele cumulate, pe milion de locuitori, din 12 septembrie până pe 12 noiembrie 2021, sunt mult mai mici și mai stabile decât în Bulgaria, România sau Lituania.
Numărul de teste efectuate
Ultimul factor de luat în considerare: numărul de teste efectuate și deci, numărul de cazuri depistate, care variază foarte mult de la o țară la alta. „În Danemarca, au fost efectuate, în medie, 15 teste pe cap de locuitor”, subliniază Catherine Hill, epidemiolog la Institutul Gustave-Roussy.
Datele de la începutul lunii noiembrie arată într-adevăr o rată deosebit de ridicată a testelor zilnice în Danemarca și Austria, dar și în Belgia, Cehia și Slovacia, țări în care Centrul European pentru Controlul Bolilor a semnalat pe bună dreptate o „creștere rapidă și cazuri importante”.
Sursa: Le Figaro