Covid-19| Specialiștii cer precauție privind transmiterea pe calea aerului, chiar dacă autoritățile fac recomandări contradictorii
Transmiterea pe cale aeriană a SARS-Cov-2 a fost recent adaugată în recomăndarile Centrelor Americane de Prevenire și Control al Bolilor (CDC), si a fost prezentată ca mod predominant de transmitere. Dar cea mai mare autoritate americană în domeniul sănătății publice a dat înapoi două zile mai târziu, când a anunțat că publicarea a fost făcută în mod eronat.
„Este din ce în ce mai evident că picăturile și particulele pot rămâne în aer și pot fi respirate de alții. De asemenea, pot parcurge distanțe de peste 1,8m (de exemplu, în timpul practicii cântatului în cor, în restaurante sau la cursuri de fitness) „, a detaliat vineri pe site-ul său principala agenție federală de sănătate publică din Statele Unite.
Citând „dovezi în creștere” a faptului că virusul este transmis prin aer, agenția și-a actualizat recomandările pentru a încuraja „utilizarea purificatoarelor de aer, care ajută la reducerea germenilor aerieni în spațiile interioare”, potrivit CNN . Însă luni, aceste recomandări au fost scoase de pe site-ul CDC, care nu mai menționează deocamdată transmisia aeriană. Cu toate acestea, ar trebui să fim prudenți?
„Motive bune” pentru a nu subestima aerosolizarea
„Unii dintre noi am atras atenția foarte devreme asupra acestui mod de transmitere prin micro-picături suspendate în aer, iar acum devine atât de evident”, comentează Yves Gaudin, virusolog, director de cercetare CNRS la Universitatea Paris-Saclay si în cadrul departamentului de virusologie al Institutului pentru Biologie Celulară Integrativă, citând „o acumulare de date în această direcție”. Potrivit acestuia, există într-adevăr „motive întemeiate” pentru a crede, așa cum a sugerat vineri autoritatea americană de sănătate publică, că aerosolizarea nu mai poate fi neglijată în transmiterea Covid-19.
„Când suntem interesați de transmiterea de la om la om, nu putem face un experiment, așa că facem studii epidemiologice, adică ne uităm la ce s-a întâmplat”, subliniază el. „Dacă ne oprim asupra evenimentelor majore de contaminare, faimoasele focare, retrospectiv, ne dăm seama că transmiterea aerosolilor este responsabilă”.
Dar transmisia cu mâinile murdare?
Pentru virusolog, teza transmiterii Covid-19 pe care aerului este evidentă. „Avem de-a face cu o boală respiratorie și știm că aceste boli se transmit în mod evident prin aer, cu condiția, desigur, ca agentul patogen să fie prezent”, subliniază dr. Yves Gaudin, insistând că „bolile respiratorii sunt, prin natura lor, deseori legate de o puternică contaminare cu aerosoli”.
În plus, referindu-se în cazul bolilor respiratorii la o „dualitate între picături mari și aerosoli”, el amintește că „atunci când vorbim, formăm picături de diferite dimensiuni, care pot conține virusul”, cele mai mari fiind „cele care sedimentează și care nu merg foarte departe, în timp ce aerosolii plutesc și contaminează permanent atmosfera unei camere slab ventilate”. Acum, concluzionează el, dacă „respirăm micro picăturile, acestea din urmă intră rapid în contact cu membranele mucoase și virusul pătrunde imediat în celule”.
O schimbare în această vară
Teza transmiterii virusului prin aer a fost mult timp neglijată de autoritățile sanitare mondiale. Schimbarea s-a produs în această vară, în fața presiunii exercitate de mai mulți experți în virusuri respiratorii și a unor studii care investighează prezența particulelor virale în aerosoli, emiși prin simpla vorbire. Din iulie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit că „nu se poate exclude posibilitatea transmiterii aeriene în locuri publice, în special în condiții specifice, cum ar fi supraaglomerarea, spații închise, slaba ventilație.”.
O teză confirmată într-un studiu publicat la începutul lunii septembrie de revista medicală americană Jama Internal Medicine. Experții Centrelor chineze pentru controlul bolilor descriu cum, în ianuarie, la începutul pandemiei Covid-19, un pasager infectat și asimptomatic a contaminat o treime dintre pasagerii autobuzului în care se afla, fiind vorba despre o călătorie mai scurtă de o oră.
Dacă ti-a plăcut articolul urmărește SmartRadio pe Facebook